Sjukskriven KD politiker ut 395 000 kronor i bidrag – jobbade heltid i Spanien under tiden

Lena Johansson (KD), kommunfullmäktigeledamot i Rättvik sjukskrev sig i Sverige och och fick därmed bidrag för hundratusentals kronor. Samtidigt ska hon ha arbetat heltid som sjukgymnast i Spanien och tagit emot lön.

– Jag har bara handlat utifrån den kunskap jag haft. Och som sjukgymnast har jag ingen kunskap i vad Försäkringskassan har för regler. Jag har ju bara behandlat patienter. I domen hävdar de att jag borde ha haft mer kunskap om detta, men jag sysslar ju bara med rehabilitering, säger Lena Johansson i en intervju med Expressen.

År 2003 skadade sig Lena Johansson (KD) allvarligt i en trafikolycka. Efter det fick Lena kronisk värk och svårigheter som gjorde att hon blev tvungen att sjukskriva sig. Under denna tid tog hon ut bidrag från Försäkringskassan, som i november 2017 gjord en polisanmälan mot Lena.

Enligt anmälan ska Lena Johansson ha arbetat och tagit emot lön samtidigt som hon fick sjukpenning från Försäkringskassan.

Anmälan rör enligt Expressen 46 utbetalningar som sammanlagt uppgår till 395 385 kronor.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Lena Johansson (KD) döms i tingsrätten

För Expressen berättar lena Johansson att hon och Försäkringskassan gjorde en särskild överenskommelse 2005, som inneburit att hon tillåtits att arbeta mer i vissa perioder, och i vissa inte alls. Försäkringskassan menar dock att varje sjukfall bedöms som en ny sjukskrivningsperiod.

Lena Johansson menar att hon handlat ifrån den kunskap hon haft, men döms mot sitt nekade för bidragsbrott vid Mora tingsrätt. Straffet blev 100 dagsböter om 100 kronor.

Foto: Jessica Gow/TT

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.