Sjukvården trodde att patient överdrev – hade hjärnblödning

En man som drabbats av kraftig huvudvärk och kräkningar larmade SOS och svimmade sedan av. När ambulanspersonalen kom till mannens bostad i Göteborg trodde de att mannen överdrev, men det visade sig senare att mannen hade drabbats av en hjärnblödning, det rapporterar Göteborg direkt.

Medan den sjuke mannen väntade på hjälp från SOS ska han ha svimmat. När ambulanspersonalen var på plats berättade en anhörig att mannen skadat nacken och en axel under en fotbollsmatch.

En sjuksköterska som var på plats upplevde att mannen överdrev sitt sjukdomstillstånd, och ska enligt Göteborg Direkt ha kallat det för ”kulturell svimning”.

Anhörig menar att personalen utgick från hudfärg eller kultur

En närstående till mannen, tror att sjukpersonalens agerande var en form av diskriminering. Såhär skriver den anhörige i en anmälan till IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg.

”Hade ambulanspersonalen lyssnat och gjort rätt bedömning utan att behöva utgå ut ifrån våran hudfärg eller kulturella bakgrund hade xxx kunnat få rätt hjälp i tid.”

När mannen senare togs in för röntgen visade det sig att han hade en hjärnblödning.

Inspektionen för Vård och Omsorg har granskat händelsen och bedömer att det finns flera brister i sjuksköterskans bedömning.

Foto: TT

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet. 

Video: Så utför du Första hjälpen