Sjukvårdspersonal rasar efter sänkta kraven: ”Ska vi behöva sätta livet till?”

Regionerna i Sverige har sänkt kraven på vårdpersonalens utrustning vid vår av patienter med coronaviruset.
Det får nu sjukvårdspersonal att rasa i en grupp på Facebook, rapporterar Aftonbladet.
– Min spontana tanke när jag fick höra om de sänkta kraven var att man leker med liv och hälsa, både för personal och patienter, säger Oskar Nilsson, som jobbar som undersköterska på akutmottagningen Sunderby sjukhus i Luleå, till tidningen.

Till följd av coronavirusets utbrott i Sverige har vården larmat om brist på skyddsmaterial. Samtidigt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnat för att bristen kan få omfattande konsekvenser.

Sänkta krav på skyddsutrustning

I helgen rapporterade Sveriges Radio Ekot att regionerna i Sverige sänker kraven på skyddsutrustning vårdpersonal måste använda sig av vid behandling av patienter med coronaviruset, Covid-19.

Bildkälla: Shutterstock

Till exempel ska munskydd inte vara standard och personalen uppges ha samma skyddsutrustning som vid behandling av en patient med vanlig influensa.

Vårdpersonal rasar i Facebook-grupp

De nya riktlinjerna får nu vårdpersonal att rasa. I fredags startades en grupp på Facebook, ”#vägrasänkahygienkraven Covid-19”, som nu har över 37 000 medlemmar.

”Gruppen är ett nationellt upprop emot SKRs beslut att sänka hygienkrav för Covid-19 till lägre nivå, infaller exakt samtidigt som det råder nationell brist på adekvat skyddsutrustning.
Vi som arbetar i patientnära miljöer känner oss otrygga med det beslut att sänka ambitionsnivån när det gäller att skydda oss, våra patienter och tredjeperson.”
står det i gruppens beskrivning.

En av gruppens administratörer Oskar Nilsson, som jobbar som undersköterska på akutmottagningen Sunderby sjukhus i Luleå, säger till Aftonbladet att det saknas information kring vad de nya riktlinjerna baseras på, samtidigt som han frågar sig huruvida det är helt säkert.

– Det är riktigt upprörande och det känns mycket osäkert, säger han till Aftonbladet.

Foto: Mikael Fritzon / TT

Förhoppningen med gruppen, som enligt Aftonbladet innehåller vårdpersonal från hela Sverige, är att det ska få effekt och få allmänheten att förstå den stora problematiken med de sänkta kraven.

”Ledsamt och bekymmersamt”

Han säger vidare att gruppens storlek tyder på ett stort missnöje i hela landet.

– Det är väldigt ledsamt och bekymmersamt att så många beskriver en stor oro och ångest över att gå till jobbet. Vi vill ha adekvat utrustning och det finns en frustration i att man upplever att regionerna inte gör sitt yttersta för att skydda oss. Vi vill ha rätt förutsättningar för att kunna göra vårt jobb och känna oss trygga, säger Oskar Nilsson till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare.