Skådespelaren Lennart Hjulström är död – blev 83 år

Lennart Hjulström är död.

Skådespelaren och regissören blev 83 år.

Det var på måndagseftermiddagen som familjen lät meddela att regissören och skådespelaren Lennart Hjulström har somnat in, 83 år gammal.

Detta efter en tids sjukdom.

”Nu har vår älskade pappa och make somnat in efter en tids sjukdom. Saknaden är oändlig. Tack till personalen på Mälarbackens vård- och omsorgsboende”, skriver såväl dottern Carin som sonen Niklas i inlägg på Instagram.

Lennart Hjulström är död

Lennart Hjulström föddes den 18 juli 1938 i Karlstad. Han var i många år verksam på teaterscenen, såväl på Folkteatern i Göteborg som på Dramaten och Stockholms stadsteater i huvudstaden.

Han har tagit emot allt från Svenska Dagbladets Thaliapris till Svenska teaterkritikers förenings teaterpris och Dramatens O’Neill-stipendium.

År 1995 tilldelades Hjulström också den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sitt arbete. Medaljen delas ut för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.

Hjulström syntes också i ett stort urval av filmer och tv-serier. Många minns honom som Martin Becks ärkefiende Lennart Gavling i Beckfilmerna. Han medverkade också i allt från Hamilton-filmer till ”Se upp för Jönssonligan”, ”Ondskan” och ”Black Jack”.

lennart hjulström
Foto: Erik Simander / TT

Lennart Hjulström lämnar tre barn efter sig.

Vila i frid.