Skådespelaren Mona Malm död – blev 85 år

Den prisade skådespelaren Mona Malm har gått ur tiden, uppger familjen för TT.

Hon blev 85 år.

Mona Malm prisades med en hedersbagge på Guldbaggegalan år 2011. Detta efter en lång och framgångsrik karriär inom svensk film och tv.

Stockholm 2011-01-24 Mona Malm tackar för sin hedersbagge vid Guldbaggegalan i Stockholm 2011. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / TT

Skådespelaren föddes 24 januari 1935 i Stockholm och studerade vid Dramatens elevskola 1954-1957 och stod i många år på Dramatens scen. I början på 60-talet ingick hon i TV-teatersensemblen och några år senare provade hon lyckan på Stockholms stadsteater, innan hon återvände till Dramaten.

Faktum var att Mona Malm från början hette Ericsson i efternamn – men bytte till Malm.

– Hon kunde inte heta Ericsson, för det var för likt Anna-Lisa Ericsson som var med i samma revy, säger sonen Jan Wahlman till TT.

Mona Malm jobbade med både Bergman och Molin

Mona Malm jobbade flera gånger med några av våra allra största regissörer, vilket vittnar om hennes storhet som skådespelare.

Hon blev framför allt känd för sina roller i Ingmar Bergmans filmklassiker ”Fanny och Alexander” och ”Det sjunde inseglet”, samt i Lars Molins tv-serie ”Tre kärlekar”. Hon spelade också en minnesvärd roll som den 60-åriga Ester i Lars Molins Emmy-belönade film ”Den tatuerade änkan” från 1988.

På senare år medverkade hon bland annat i folkkära serier som ”Solsidan” i TV4 och ”Saltön” i SVT. Totalt blev det över 60 filmer och tv-serier för Mona Malm – ett kulturarv som lever vidare.

Mona Malm blev 85 år

Mona Malm gifte sig 1954 med arkitekten Lars Wahlman (1929–2018).

På torsdagen meddelade familjen för nyhetsbyrån TT att Mona Malm somnade in under tisdagen på Södersjukhuset i Stockholm, skriver SVT. Hon sörjs nu av familj, vänner och fans.

Mona Malm blev 85 år.

STOCKHOLM 20080108 Mona Malm spelade en av huvudrollerna i SVT:s ”Stormen”, en dramaserie i tre delar om vad som händer med ett samhälle och dess invånare när de drabbas av en storm av katastrofala mått. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / TT

Tack för allt, Mona.

Vila i frid.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required