Skattesmäll mot 65-plussarna – efter ändrade regeln

Regeringen vill undanta det förhöjda jobbskatteavdraget för 65-plussarna, skriver Aftonbladet.
Det kan leda till en rejält ökad beskattning för de som väljer att jobba efter 65.

Orange kuvert
Foto: Janerik Henriksson/TT

Skatten för arbetande 65-åringar ändras från 2023 enligt ett förslag från finansdepartementet.

Det har sedan 2009 funnits ett jobbskatteavdrag för de som passerat 65-årsdagen och ändå valt att arbeta vidare. Avdraget infördes för att locka äldre att stanna kvar längre på arbetsmarknaden.

För den som fortsätter arbeta efter 65-årsdagen har detta inneburit skatt på åtta procent på förvärvsinkomster upp till 233 000 kronor.

Men nu ser det ut som att det avdraget kommer undantas framöver.

Skattesmäll mot 65-åringarna som jobbar vidare

Enligt ett lagförslag som nu är ute på remiss vill regeringen inte höja åldern för det förstärkta jobbskatteavdraget för 65-åringar som arbetar vidare.

Samtidigt höjs åldersgränsen för grundavdraget till 66 år från 2023. Detta leder sammantaget till att de 65-åringar som jobbar vidare kan räkna med höjd skatt på förvärvsinkomster – i vissa fall fördubblad skatt, uppger Aftonbladet.

– Vi har ingen invändning mot att man höjer åldersgränsen för grundavdraget. Vår poäng är att det är ologiskt att inte göra samma sak för jobbskatteavdraget. Det är viktigt för begripligheten att behålla systematiken, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till Aftonbladet.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required