Skatteverket kan stoppa gratisluncher för vårdpersonal: ”Måste behandla alla lika”

Sjukvårdspersonalen har slitit dygnet runt för att vårda patienter med corona.

För att underlätta arbetspassen för vårdpersonalen och visa sin uppskattning har allmänheten skänkt både mat och andra gåvor.

Men nu sätter skatteverket stopp för det. Luncherna ska förmånsbeskattas, rapporterar flera medier.

De som belastas hårdast av coronasituationen är all vård- och sjukhuspersonal, som jobbar dag och natt för att spåra och bekämpa smittspridningen, och behandla de som redan blivit sjuka.

För att stötta och underlätta vardagen för dem har mängder av initiativ genomförts runt om i Sverige. Bland annat skänker många restauranger gratis mat till vården.

I Lund exempelvis, har tre restauranger fått donationer av företag och allmänheten, för att laga gratis lunch till sjukvårdspersonalen, skriver Sydsvenskan.

Båda parter vinner på det då det löser restaurangernas kundbortfall under coronakrisen och samtidigt mättar sjukvårdspersonalens magar.

Men nu kan det vara slut med det.

Enligt skatteverket ska nämligen den arbetsgivare som tar emot lunchlådor och delar ut till sina anställda, redovisa dessa som en förmån.

– Skatteverket har inte mandat att ge fribrev till vissa yrkesgrupper och arbetsplatser. Vi måste behandla alla arbetsgivare och alla anställda på lika sätt, säger Yngve Gripple, rättslig expert, till Sydsvenskan

”Borde kunna bortse från reglerna”

En lösning på problemet skulle kunna vara att sjukvårdspersonalen hämtar luncherna själva utan att blanda in sin arbetsgivare. Men, då dyker ett annat problem upp.

Då måste nämligen företaget som lämnat ut luncherna bli skyldiga arr redovisa detta till skatteverket, skriver Göteborgs-posten som talat med restaurangägare som skänkt mat till sjukvårdspersonal under coronapandemin.

– Vi har velat ge en gåva, Skatteverket borde kunna bortse från de här reglerna, säger en av dem till tidningen.

Regeringen meddelade idag att en särskild lagstiftning ska göra fri parkering och fria gåvor upp till tusen kronor från arbetsgivare till anställda skattefria under vissa perioder under 2020.

Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker om beskedet.