Skogsbrand sprider sig – hus evakueras och helikoptrar i beredskap

(Obs! Bilden på vattenbombningen är tagen vid en skogsbrand i Tjällmo, norr om Motala)

Flera skogsbränder har de senaste dagarna härjat i Sverige.

Och än arbetar man för fullt på olika platser i landet.

Under tisdagen utrymdes flera fastigheter i Hästveda i Skåne, sedan en lada fattat eld och branden spridit sig till närliggande hus.

Enligt Aftonbladet kom larmet om branden i Hästveda, söder om Osby, in vid 12.30 under tisdagen. Branden hade tagit fart i en lada, och sedan spridit sig till ett närliggande hus.

Enligt Peter Kjällkvist, presstalesperson på polisen i region syd, har inga personer skadats – och alla hästar ska enligt Aftonbladets uppgifter vara ute ur ladugården. Men det är alltjämt kraftig rökutveckling på platsen, och åtgärder har vidtagits.

– Flera hus har evakuerats, säger Peter Kjällkvist till Aftonbladet.

Väg 1940 har dessutom spärrats av i båda riktningar, och polisens helikopter är på väg till platsen.

Flera helikoptrar i beredskap

Flera helikoptrar är för närvarande i beredskap. Enligt TT har fyra helikoptrar från MSB satts i högsta beredskapsläge på två platser i Sverige, Göteborg och Växjö, för att kunna vara i luften inom 90 minuter om de behöver bistå vid skogsbränder.

I hela Götaland och Svealand har SMHI utfärdat varningar för skogs- och gräsbränder. Du kan följa det aktuella varningsläget på SMHI:s hemsida.

Bland annat rasade en stor brand i småländska Gislaved under måndagen, samtidigt som en känd herrgård fattade eld i Norsborg. I Tjällmo, norr om Motala, har en helikopter från Försvarsmakten också kallats in för att vattenbomba en brand i området.

DELA för att varna dina vänner!

skogsbrand
Försvarets helikopter hämtar vatten i en sjö för att vattenbomba en skogsbrand norr om Tjällmo, norr om Motala i Östergötland under tisdagen. Foto: Jeppe Gustafsson / TT