Skogsbränder fortsätter breda ut sig – MSB slår larm: ”Det ser väldigt illa ut”

.

Branden som just nu pågår mellan Hästveda och Osby utanför Hässleholm har hittills lett till att 47 personer fått evakueras.

Nu går Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut med en varning: Det ser ”riktigt illa ut” inför helgen. 

– Vi ser en stor risk för brandfara i södra och mellersta Sverige. Inför helgen ser det riktigt illa ut. Den är tidigare i år, överlag, och det utökar brandfaran mycket, mycket mer. Vi ser extremvärden tidigt, säger Annelie Anneli Bergholm-Söder, avdelningschef på MSB, vid en pressträff uppger Expressen.

HÄSTVEDA 20190423 Resurser på ledningsplatsen i skånska Hästveda på tisdagskvällen. En skogsbrand rasar i Hästveda i Hässleholms kommun och flera bostäder har utrymts. Foto: Johan Nilsson / TT

Samtidigt uppger MSB för SVT att man har ett 30-tal helikoptrar som snabbt kan sättas ut på strategiska platser. Fyra av dessa används i nuläget i Hästveda, där insatsledaren uppger för kanalen att det kan ta ”veckor” innan elden är helt släckt.

– Vi håller som vanligt en nationell samverkanskonferens på onsdagar och det kommer vi göra även i dag. Fokus kommer att vara på bland annat skogsbränderna. Jag vill också säga att det vi ser nu är att lokala räddningstjänster gör ett fantastiskt jobb, säger Jakob Wenerman på MSB till Expressen.

Enligt myndigheten står Sverige bättre rustat inför de skogsbränder som nu härjar i landet än förra sommaren. Då drabbades många delar av landet av de värsta skogsbränderna på närmare 100 år.

MSB poängterar att de nu har en ny nationell förmåga att bekämpa skogsbränder från luften, fler skogsbrandsdepåer och bättre förmåga att ge stöd till de som agerar.

– Vi har genomfört en lång rad åtgärder och går stärkta in i årets skogsbrandssäsong, som redan är här. I år kommer vi, tillsammans med aktörerna, att kunna möta lika intensiva eller mer intensiva, bränder än vad vi gjorde förra sommaren. Men en del arbete återstår fortfarande innan alla nationella resurser som Sverige behöver på lång sikt är på plats, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Samtidigt varnar SMHI för hög brandrisk i hela Svealand och Götaland de kommande dagarna, och i många kommuner råder eldningsförbud.

Även i Norge brinner det i skog och mark och i dagsläget har 148 bostäder fått evakueras, enligt NRK.

HÄSTVEDA 20190423 Räddningstjänsten i röken i skånska Hästveda på tisdagskvällen. En skogsbrand rasar i Hästveda i Hässleholms kommun och flera bostäder har utrymts. Foto: Johan Nilsson / TT

Dela gärna vidare för att uppmärksamma folk på detta!