Skolan framställde 1 200 liter handsprit på två dagar – för att skänka till hårt pressade sjukhus

I spåren av coronaviruset har många förnödenheter blivit bristvaror, med tomma hyllor i butikerna.

Detta har även påverkat vården.

Därför bestämde sig Stockholms universitet för att framställa flera hundra liter handsprit, och skänka till den hårt pressade sjukvården.

I normala fall ska all handsprit gå via socialstyrelsen, men den akuta situationen har inneburit att alternativa metoder fått vidtas.

Så när kemisektionen på Stockholms universitet fick höra att sjukhusen hade brist på handsprit, bestämde de sig för att sträcka ut en hjälpande hand.

– Vi började producera handsprit snabbt. Vi blandar etanol, väteperoxid, glycerol, säger Berit Olofsson, sektionsdekan för kemi på Stockholms universitet, i en intervju med Aftonbladet.

handsprit, sjukhus
Foto: AP Photo, Martin Mejia / TT

Framställde 1 200 liter handsprit

På två dagar lyckades kemisektionen framställa 1 200 liter handsprit till vården. Detta utifrån ett recept framtaget av världshälsoorganisationen WHO.

Handspriten hälldes upp i dunkar och levererades sedan via lastbilar till sjukhusen.

– Just nu förbereder vi oss på att tillverka ännu mer handsprit om det behövs, säger Berit Olofsson till Aftonbladet.

Men inte nog med det. Universitetet har dessutom samlat ihop material som plasthandskar, munskydd och skyddskläder för att skänka till vården. Nu uppmanar de andra universitet runt om i landet att göra likadant.

Så fint initiativ. I dessa tider gäller det att vi håller ihop och hjälper varandra. DELA för att sprida universitetets initiativ så att fler inser vikten av att ge en hjälpande hand!