Skolan totalförbjuder mobiltelefoner – även på rasterna

Att surfa med mobilen på skoltid leder till försämrade resultat.

Det menar Engelska skolan i Göteborg – som nu totalförbjuder mobiltelefonerna.
– Vi vill ha tydlighet och lugn för eleverna, säger skolans rektor, Andrew Potter, till SVT.

 

Erik Nylander / TT Nyhetsbyrån

Engelska skolan i Göteborg har nu infört ett kontroversiellt förbud: Inga mobiltelefoner är tillåtna på skolan, varken under lektionerna eller rasterna. De menar att elevernas surfande hämmar prestationerna på lektionerna, skriver SVT. Förbudet gäller samtliga elever ända upp till årskurs nio.
– Vi kommer att införa förbudet på högstadiet bit för bit. I dag är mobilerna förbjudna hela skoldagen upp till och med årskurs sex, men nu blir de förbjudna även i årskurs sju, sedan fortsätter vi med årskurs åtta och till sist gäller förbudet hela högstadie, säger rektorn Andrew Potter till SVT.

”Vill ha tydlighet och lugn”

Rektorn menar att mobilerna tar över elevernas liv så mycket att skolprestationerna blir lidande. Det gäller även på rasterna då eleverna sitter stilla i korridorerna och surfar i stället för att röra på sig.
– Vi vill ha tydlighet och lugn för eleverna. Därför inför vi förbudet även på högstadiet. Vi har sett hur mobilförbudet bland de yngre gjort att de är ute och rör sig och umgås mer med varandra. Det vill vi att våra högstadieelever också ska göra, säger Potter.

Kan leda till bättre resultat

Såväl mobiler som datorer är ett vanligt redskap i skolundervisningen, men risken är att eleverna använder dem för att spela och surfa. Samtidigt finns det studier som visar att ett mobilförbud kan leda till bättre skolresultat.

Engelska skolans förhoppning är att det blir en bättre och lugnare miljö i skolan. Och kanske kan förbudet få eleverna att röra på sig mer, vilket ger dem mer energi på lektionerna och i förlängningen bättre resultat.

Gör Engelska skolan rätt? Dela och kommentera inlägget på Facebook!