Skolan vill bli av med 8-årige Conrad – för att han har autism

8-årige Conrad Dahl från Malmö har inte kunnat gå i skolan på hela hösten, detta för att skolan tycker att det är för dyrt att ha honom där på grund av hans autism. 
– Det är skrämmande att man på det sättet försöker avvisa ett barn, för att det kostar pengar, säger mamma Marie Dahl. 

När Conrad Dahl var fem år diagnostiserades han med autism. Flera utredningar gjordes och utifrån dem bedömde man att Conrad skulle gå i en vanlig skola då autismen var lindrig. Men det har Conrad fått sota för. 

När Conrad skulle börja första klass på Runstyckets skola i Husie, där han gick i förskolan, ville de inte ta emot honom då de ansåg att det skulle bli för dyrt att ge honom den hjälp han behöver. Föräldrarna fortsatte sin kamp om att få in Conrad där, då svarade skolan med att anmäla familjen till socialtjänsten i Malmö. 
– Det är skrämmande att man på det sättet försöker avvisa ett barn, för att det kostar pengar, säger Conrads mamma Marie Dahl, till Aftonbladet

Skolan fick besked om att de var tvungna att ta emot Conrad, då krävde de 1,3 miljoner kronor från Malmö stad för att täcka kostnaderna för hans stöd, det berättar Aftonbladet

Några dagar innan starten för höstterminen 2016 fick skolan veta att Malmö Stad beviljat dem 300 000 kronor i stöd. Då sa skolan upp Conrads elevassistent för att spara pengar. Istället satte de sex olika personer på ett schema som var oregelbundet. 
– Jag kunde inte ens ta in det. Jag förstår inte hur man tänker, det är så uppenbart att man gör det svårt istället för att hjälpa honom. Han kan om han får den trygghet han behöver, men istället gör de det svårt, säger Marie Dahl. 

Enligt lag måste skolan ge Conrad det stöd han behöver. Men helen Widman som är ägare till skolan, menar att skolan inte har råd, trots att hon plockat ut fem miljoner i vinst från verksamheten, det framgår i kvällens avsnitt av ”Kalla Fakta” i TV4. 

Conrad själv mår dåligt över saken och vill gå i skolan, men hans föräldrar kräver att han får det stöd han behöver först. 

Åttaårige Conrad längtar efter att gå i skolan men får inte den hjälp han har rätt till för att skolan inte vill lägga pengar på det. Om fler personer uppmärksammas på sådana här fall kan rättvisa skipas. Dela gärna för att visa ditt stöd.