Skolans beslut väcker starka reaktioner – elever tvingas ta med egen skolmat: ”Alla har inte möjlighet”

Från och med onsdag får elever på Lugnetgymnasiet i Falun ta med sig egen skolmat. Det eftersom kökspersonalen är sjuka eller i karantän.

Beskedet har fått flera elever att reagera, rapporterar P4 Dalarna.

Coronaviruset sprider sig som en löpeld i Sverige och många är sjuka eller i karantän.

På Lugnetgymnasiet i Falun är flera ur kökspersonalen sjuka eller i karantän, vilket gör att eleverna inte längre kan få någon skollunch.

I stället tvingas elever ta med egen mat, från och med onsdag.

Varje elev kommer att få 30 kronor om dagen, en summa som betalas ut i efterhand, så att de kan ordna lunch på egen hand.

Väcker starka reaktioner

Men beslutet får elever att reagera. Enligt en elev som P4 har pratat med så är det alldeles för lite pengar.

– Det täcker ju inte så mycket. Det ska ju helst vara hälsosam mat som absolut inte täcks av 30 kronor. Och jag tänker mycket på dem som har specialkost, som oftast är mycket dyrare än de andra sakerna, säger eleven till radion.

Foto: Pontus Lundahl, TT/Jessica Gow/TT

Men summan eleverna får är uträknad för att eleverna ska laga maten själv. Och ska snarare ses som ett bidrag.

– Det bygger på att man gör sin egen matlåda. Jag är fullt medveten om att man inte kan göra ett restaurangbesök och klara sig på 30 kronor. Så det är matlåda man får göra i ordning, säger Faluns skolchef Johan Svedmark.

Men eleven som P4 varit i kontakt med menar att det finns familjer med ensamstående föräldrar som kan ha svårt att klara det ekonomiskt när barnen inte får lunch i skolan.

– Det är inte alla som har möjlighet att ta med sig matlåda från dagen innan av massa olika anledningar. Det kan vara en ensamstående som har flera barn som inte har möjlighet att få lite mat över, säger eleven till radion.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required