Skolpersonal tog hem matrester som ”skulle kastas” – nu får de sparken av kommunen

Skolpersonal på en skola i Stockholm ertappades med att ta matrester från skolbespisningen. Nu får de sparken av kommunen, trots att de menar att maten ändå skulle slängas då det var utgånget datum. 

– Det har ingen reell betydelse. Överbliven mat såsom smör, ost, bröd och pålägg ska frysas för att kunna användas senare i verksamheten, säger Happy Hilmarsdottir till Aftonbladet

Skolchefer på en skola i Stockholm övervakade anställda med dolda kameror i kök och kylrum. Strax innan jul fångade kamerorna hur flera i personalen tog hem matrester från skollunchen. Saker som togs från skolköket var bland annat yoghurt, bananer och ost.

OBS: Personerna på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: TT

– Vi ser att hon även tar färsk mat, mat som är till för eleverna, kommenterar en av skolcheferna i utredningen. 

Skolledningen valde att stänga av sex anställda från deras arbeten efter upptäckten. Tre vikarier och tre kvinnor som varit anställda i många år. 

Räknas som stöld oavsett

Enligt Aftonbladet berättar kvinnorna att de tog hem mat som ändå skulle slängas då de passerat bäst före-datum, och därför inte kunde serveras. Skolledningen menar dock att kvinnorna brutit mot regelverket.

Enligt grundskolechefen Happy Hilmarsdottir bedöms det som stöld oavsett vad man tar med dig hem från arbetsplatsen, även om det skulle vara sopor. 

– Det är inte okej att ta med sig någonting hem, vare sig rester eller någon annan typ av mat från skolan. Det finns ett tydligt regelverk kring det här och det är väldigt viktigt att man följer det så man inte hamnar i såna här situationer, att det blir oklarheter, sa Happy Hilmarsdottir till Aftonbladet

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sparkas efter 16 år

Nu har skolledningen beslutet att ge två av kvinnorna sparken. Den ena är en kvinna i 60-årsåldern, som arbetat på skolan i 16 år. 

– Att de gör så här, utan varning, utan någonting, efter 16 år. Det gör ont, säger kvinnan som avskedas till Aftonbladet. 

I utbildningsförvaltningens utredning framgår det att skolcheferna menar att kvinnorna gjort sig skyldiga till ekonomisk oegentlighet och stöld, vilket är avskedsgrundande. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required