Sköterskan Veronica tappade hår av stressen på IVA: ”Vi går till jobbet ändå”

Sjukvården vittnar om en tredje våg på flera håll i landet, och trots att personal på många intensivvårdsavdelningar tacklas med övertid och personalbrist så fortsätter många invånare att strunta i coronarestriktionerna. 

Nu slår undersköterskan Veronica Svalland Himanen larm om den ohållbara situation som sliter ut svensk vårdpersonal, vilket Trelleborgs Allehanda rapporterat om. 

– Jag började få migrän varje dag jag hade ledigt. Och när jag var ledig kunde jag inte slappna av heller. Jag har fått både magkatarr och migrän, berättar Veronica för Expressen. 

Det har gått över ett år sedan den första vågen av covid-19-pandemin bröt ut och landets intensivvårdsavdelningarna blev överfulla. 

Utsliten personal på IVA

Den 20 april 2020 kulminerade antalet iva-patienter i Stockholm enligt SVT. Idag är antalet färre, men den stora skillnaden är att personalen är extremt sliten och att de har svårt med bemanningen. Det berättar Björn Persson, verksamhetschef på iva vid NKS för SVT. 

IVA-sköterskor vårdar patient. OBS: Personerna på bilden har ingenting med personen i artikeln att göra. Foto: TT

En av de som vittnar om utsliten intensivvårdspersonal på är undersköterskan Veronica Svalland Himanen, som ryckte in när IVA behövde mer personal för att hinna våra alla vodi-19-sjuka. 

Efter en tid påverkades Veronicas hälsa av all övertid och knapp tid för återhämtning. 

För SVT berättar Veronica att hon bland annat började få migrän regelbundet, därefter började hon att tappa hår. 

Har tappat 15 kilo

Sedan hon började att rycka in på IVA har hon gått ner cirka 15 kilo. 

 – Jag vet att det är samma för många andra kolleger också, jag har ofta mött samma känsla där. Jag har tappat jättemycket hår också. Frisören fick börja klippa mig kort, berättar Veronica för Expressen.

– De flesta är väldigt trötta. Man känner att man inte orkar. Men det gör vi, vi går till jobbet ändå, fortsätter hon.

Flera IVA-avdelningar i landet vittnat om en tredje våg. I Uppsala bland annat så har man  aktiverat krislägesavtalet för att klara trycket. Undersköterskan Veronica poängterar att hon känner en stolthet över att kunna bidra, men hon hoppas att folk ska respektera restriktionerna för att förhindra mer smittspridning.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required