Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Sluta bråka, därför ser vi olika färger på klänningen.

Ingen verkade riktigt kunna komma överens om vilken färg klänning har. Men här är anledningen till varför olika människor tycks se så olika.

Hur vi uppfattar färger påverkas av dagsljuset, men våra hjärnor har lärt sig att kompensera för dessa skillnader så att vi ändå ska kunna se ”rätt” färg även om ljuset lurar oss.
Forskaren Jay Neitz menar att exemplet med klänningarna vaisar på ett fall där färgerna hamnat i ett slags mellanläge, vilket skulle förklara varför människor uppfattar den så olika.
– Jag har kollat på individuella skillnader i färgseende i 30 år, och detta är en av de största skillnader jag någonsin sett, säger Jay Neitz, en hjärnforskare vid universitetet i Washington.

Bevil Conway vid Wellesley College förtydligar:
– Det som händer är att din hjärna försöker sålla bort den förvrängning av färgerna som dagsljuset skapar. Antingen försöker hjärnan kompensera bort det blåa, och då ser du vitt och guld, eller så kompenseras guldfärgen bort och då ser du blått och svart.

Natten mellan torsdag och fredag svensk tid publicerades bilden på sajten Buzzfeed och där den blev den mest delade artikeln. Även kändisar ryckte ut och började ifrågasätta bilden. Många hävdade att klänningen är vit, med gulddetaljer. Andra är bombsäkra på att klänningen är blåsvart. Flera kändisar har ryckt ut och kommenterat klänningen.

”Jag förstår inte den här konstiga klänningsdebatten och det känns som att det är ett trick. Jag är förvirrad och rädd. PS. Den är UPPENBART BLÅ OCH SVART”, skriver popstjärnan Taylor Swift på Twitter.

”Vilken färg har klänningen? Jag ser vitt och guld. Kanye (West) ser svart & blå. Vem är färblind?”, skriver Kim Kardashian.

Vilken färg klänningen egentligen har? Blå och svart.

Publicerad av Newsner Häftigt, gilla gärna