”Sluta, sluta”. Flickan ringer till 112 när mamman blir slagen. Det här samtalet lämnar mig i tårar.

Att se sin förälder bli misshandlad måste vara något av det mest fruktansvärda ett barn kan vara med om. Hemmet är den plats som ska erbjuda trygghet för ett barn. Jag vill verkligen att det ska vara så, för alla barn i Sverige, och i världen. Men tyvärr så finns det många barn som varje dag är rädda att en förälder, eller annan närstående, ska skada någon i familjen. Våld föder våld. Hot och kränkningar riskerar att normaliseras och följa med dessa barn upp i vuxen ålder. Det är också precis vad som hände Lisa. När jag hör hennes larmsamtal i videon nedan kan jag inte hålla tårarna tillbaka, det är väldigt obehagligt att lyssna. Men samtidigt vill jag sprida detta, för det är så oerhört viktigt att vi ser och hjälper dessa barn. Samtalet är från 1991 och Lisa var då 6 år gammal. Hennes styvpappa drack sig full och misshandlade Lisas mamma och syskon, och Lisa ringde till polisen i panik. Jag vill återigen varna om att det är ett väldigt otäckt samtal att lyssna på. Inspelningen har använts som ett verktyg för att sprida information om hur våld i hemmet påverkar barn.

Som vuxen hamnade Lisa själv i ett förhållande med en man som slog henne. Men hon lyckades bryta cirkeln och lämna sin man, och hon är övertygad om att hon inte hade levt idag om hon inte gjort det.

Nu vill hon dela med sig av sina erfarenheter och på så sätt hjälpa andra i samma situation som hon var. Jag beundrar Lisas styrka och hoppas att inga barn ska behöva uppleva samma sak som hon gjorde.

Lisa skriver själv om sina erfarenheter i den här bloggen.

Misstänker du att en anhörig, vän eller kollega är utsatt för våld av sin partner? Våga prata med den personen och fråga hur det står till. Visa att du bryr dig. Bara att berätta om sin situation kan vara ett stort steg för den drabbade.

Är du själv drabbad kan du kontakta din lokala kvinnojour, tjejjour eller brottsofferjouren. Både drabbade och anhöriga kan ringa Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50.

Om du hör eller ser någon utsättas för våld eller om det finns barn med i bilden som riskerar att fara illa bör du ta kontakt med polisen eller socialtjänsten genom att ringa 112. Många kvinnojourer kan erbjuda skyddat boende om det skulle behövas.