SMHI klass 3-varnar: Snösmocka påväg – här väntas upp till 70 cm snö

SMHI klass 3-varnar för enorma mängder snö som kan medföra stora trafikproblem i Västernorrland. I delar av Medelpad och Ångermanland väntas 70 centimeter snö. 

Snösmockan har dragit in över flera delar av landet. Värst drabbat är Västernorrland, där man kan räkna med upp mot 70 centimeter snö under måndagen. I kombination med starka vindar på flera håll medför vädret stora störningar i trafiken. 

– Det är ymnigt snöfall och rikliga mängder med nederbörd. Det bör allmänheten vara medveten om i dag, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI till Aftonbladet

Kan falla upp till 70 centimeter snö

Den hittills ovanligt varma vintern har slagit om och övergått till stora mängder snöfall i flera delar av landet. I takt med att temperaturerna fortsatt sjunka utfärdar SMHI klass 1-varningar i nästan hela landet, då halka på vägarna är att räkna med. 

Foto: Johan Nilsson/TT

De senaste prognoserna visar att stora mängder snö väntas falla från Örebro län och uppåt i landet. Värst drabbat är Västernorrland där man kan räkna med över en halv meter snö. I kombination med vindar på åtta meter i sekunden varnas alla som rör sig i nordöstra Medelpad och östra Ångermanland. 

”Snömängder där det väntas 25 mm eller mer (i smält form) inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s). Medför stora trafikproblem. Kan vid temperaturer nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen. Klass 3 är den allvarligaste varningsklassen för snöfall med drivbildning”, skriver SMHI på sin hemsida.

Varnar för blixthalka

Den kraftiga nederbörden väntas pågå mellan måndag och natten till onsdag, innan det avtar. 

Tills havs blåser kulingvindar och SMHI har därför utfärdat klass 1-varningar på samtliga kuster. 

I västra Götaland övergår snöfallet snabbt till regn, och risk för halka är stor. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Södra Svealand klarar sig från varningar om snöfall men kan räkna med sjunkande temperaturer även de.

Kallast blir det i helgen upp mot Norrland där man kan räkna med 20 minusgrader. 

Södra och mellersta Sverige kan se fram emot flera soliga dagar i mitten av veckan och fram mot helgen, fria från nederbörd.

Dela gärna för att varna folk som befinner sig i drabbade områden eller som ska ut på vägarna.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required