SMHI larmar: Vattenbrist i 15 län – efter fjolårets extrema torka

Enligt SHMI finns risk för att det blir vattenbrist i 15 av 21 län den kommande månaden. 

Det på grund av den låga nederbörden de senaste åren.

Grundvattennivån är långt under det normala i främst Götaland och Svealand. På grund av de varma temperaturerna, som följd av klimatförändringarna, har vi haft relativt regnfria år. Varken markvatten, vattendrag eller sjöar har kunnat fyllts på med regn.

Skulle behöva regna under flera månader

I år har vi fått en del regn, men enligt SMHI skulle det krävas att det regnar under flera månader för att fylla upp nivåerna till det normala igen.

Temperaturerna är högre än genomsnittet och nederbörden är lägre än det normala för den här årstiden. Bristen på nederbörd de senaste två åren är anledningen till risk för vattenbrist som följ av den extrema torkan.

Vattennivåerna lägre än normalt

I 15 av 21 län i Götaland och Svealand råder därför risk för vattenbrist, något som SMHI och SGU (Sveriges geologiska undersökning) sammanställt.

Drabbade län:
Blekinge
Gotland
Halland
Jönköping
Kalmar
Kronoberg
Skåne
Stockholm
Södermanland
Uppsala
Värmland
Västmanland
Västra Götaland
Örebro
Östergötland

Slösa inte vatten i onödan

Definitionen för vattenbrist räknas ut utifrån de nuvarande vattennivåerna och vad som brukar vara normalt för den här årstiden.

Nu när temperaturerna ligger upp mot 30 grader, krävs det att vi får vi oss mycket vätska. Men var försiktig med vattnet och slösa inte i onödan.

Sprid gärna detta vidare för att upplysa andra om riskerna!