Foto: TT

SMHI varnar för åskoväder – här kan det börja smälla rejält

Från torsdagseftermiddagen väntas mörka moln på himlen i delar av Sverige.
Nu går SMHI ut och varnar för åskoväder.

Varningen är en så kallad gul, vilket innebär en väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö.

Varningen gäller från klockan 16 på torsdagseftermiddagen och fram till klockan 23, lokalt i nordvästra Götaland och inre Svealand. Enligt SMHI:s beräkningar på kartan sträcker sig det väntade åskovädret från Göteborg och den nordliga delen av västkusten, rakt genom landet via Skövde och Västgötaslätten, ända bort till strax norr om Västerås.

Varnar även för mycket regn och hård vind

Samtidigt är det svårt att bedöma var det mest rejäla åskovädret väntas hamna, enligt meteorologiska institutet.

– Från torsdag eftermiddag och vidare under kvällen rör sig kraftiga regn- och åskskurar in västerifrån och vidare österut och norrut. Men de lokala variationerna kommer att vara stora och var den kraftigaste åskan väntas hamna är svårbedömt, skriver SMHI på sin hemsida.

Dessutom finns risk för mycket regn och hård vind.

– Det är även risk för lokalt stora regnmängder på kort tid och tillfälligt mycket hårda vindbyar. I samband med åskskurarna risk för störningar i elförsörjningen och lokala översvämningsproblem, skriver SMHI.

MALMÖ 2019-06-12 En blixt sprider ut sig på himlen över Malmö då ett åskväder drog in. Foto: Johan Nilsson / TT
MALMÖ 2019-06-12 En blixt sprider ut sig på himlen över Malmö i juni 2019. Foto: Johan Nilsson / TT

Dela gärna vidare informationen!