SMHI varnar för gräsbränder – på flera håll i landet

Även om det är kallt och snöigt i norra Sverige så har temperaturerna varit ovanligt höga på andra håll i vårt avlånga land.

Nu utfärdar SMHI flera varningar gällande gräsbränder, efter en svår torka och brist på nederbörd.

– Det handlar om det är torrt helt enkelt, det här gamla fjolårsgräset. Det är soligt väder och då torkar det upp och därmed finns det ris för gräsbränder, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Det råder stora väderkontraster i landet just nu. I de mellersta och norra delarna har SMHI utfärdat varningar gällande ymnigt snöfall, som kommer in över nordvästra Götaland för att sedan röra sig uppåt genom Bohuslän, Dalsland, Värmland, Örebro- och Västmanlands län, vidare mot Norrland.

Även många andra delar av Sverige kan vänta nederbörd i form av blötsnö och snö, medan det i sydöstra Sverige ser helt annorlunda ut. Där har SMHI utfärdat varningar gällande gräsbränder.

Foto: Pixabay

– Det gäller Kalmar län, Öland, Gotland och även Östergötland, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Det handlar om det är torrt helt enkelt, det här gamla fjolårsgräset. Det är soligt väder och då torkar det upp och därmed finns det ris för gräsbränder.

Foto: KUSTBEVAKNINGEN / TT. OBS: Bilden är tagen från en skogsbrand i Sverige 2002.

Dela gärna för att uppmärksamma andra.