SMHI varnar: Här drar oväder in – redan i veckan

Kraftiga vindar är att vänta.
Nu går SMHI ut och varnar inför natten mot onsdagen, skriver GT.

Det handlar om Västsverige som kan drabbas av mycket hård vind natten till onsdagen. Varningen utfärdades vid lunchtid på måndagen och omfattar Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg.

Enligt SMHI kan det bli byvind på uppemot 23-26 meter per sekund.

Två stormar som drabbat Sverige de senaste åren: stormen Knud (2018) till vänster, respektive stormen Ivar (2013). Foto: TT

”Det finns en risk för vindbyar på minst 25 m/s. Osäkerheten i väderutvecklingen är dock stor. Om prognoserna blir säkrare kan den ersättas av en varning”, skriver SMHI på sin hemsida på måndagen.

”Skulle kunna bli stormbyar”

Meteorologen Lasse Rydqvist vid väderinstitutet Storm menar att det kan finnas risk för mycket hård vind även på tisdagen.

– Under tisdagen finns det risk för mycket hårda vindbyar och det ser ut som att det kan vara än blåsigare natten mot onsdagen, då skulle det kunna bli stormbyar just vid Bohuskusten där det ser ut att bli som blåsigast, säger han till GT.

Rådet: Plocka in saker från balkongen

Det gäller alltså att plocka in sina saker i trädgårdar och på balkonger, uppmanar Rydqvist. Han menar att det är vanligt med hård vind i västra delarna av landet.

– Men det är naturligtvis så att det ändå kan fällas träd, exempelvis över vägar, och mindre saker kan yra omkring. Om man har lösa föremål på balkongen kan det vara värt att ta in dem, säger Lasse Rydqvist till GT.

Dela gärna vidare denna information så att alla får veta!

TV: 10 kallaste dagarna i Sverige