SMHI VARNAR: Kraftiga vindar skapar kaos i Sverige – kan bli fara för allmänheten: ”Stanna inomhus!”

Väderkaos råder i VästSverige.

Nu uppmanar räddningstjänsten i Göteborg att allmänheten ska hålla sig inomhus och inte bege sig ut i vädret.

Inom loppet av fem timmar har polisen fått 150 samtal om nedfallna träd.

Gula varningar för mycket hårda vindbyar, eller tidvis stormbyar, har utfärdats för stora delar av Halland, Västra Götalands län, Värmland och Dalarna. På en del håll väntas vindbyar på mellan 25 och 30 meter per sekund.

På Tjörnbron välte en personbil med släp på grund av kraftiga vindar. Bron tömdes sedan och stängdes av för att inget liknande skulle inträffa. Även Uddevallabron har stängts, rapporterar P4 Väst.

I Marks kommun började en bil brinna efter att en bilist krockat med ett nedfallet träd. Ingen person ska ha skadats i samband med olyckorna.

– Från klockan fem i morse så har vi fått in 150 larm om nedfallna träd i region Väst. Jag har inte varit med om något liknande, det har verkligen varit stor påverkan på trafiken, säger Caroline Karlsson, presstalesperson vid polisen.

Polisen uppmanar alla som kan att hålla sig hemma.

– Om du inte måste gå ut i dag så håll dig inomhus. Är du ute och kör så kör långsamt och ha uppsikt, säger Caroline Karlsson.

Tak nedblåst

Tåg på ett stort antal sträckor i Västsverige har ställt in fram till midnatt. Utöver det är flera tågsträckor i Skåne inställda under förmiddagen och eftermiddagen.

– Vi har ställt in tåg på ett antal sträckor för att minska risken för att tåg ska bli stående på banan om det blåser ner något, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Även räddningstjänsten i Göteborg uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus i rådande väderkaos.

”Räddningstjänsten hanterar för närvarande flera samtidiga händelser som är kopplade till den hårda blåsten. Det är bland annat lösa föremål som kan flyga långt och utgöra fara för allmänheten, till exempel byggnadsdelar, skyltar, takpannor och andra lösa föremål utomhus”, skriver de på sin hemsida.

stormen dennis
Foto: Johan Nilsson/TT

Vi uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus tills blåsten avtagit under eftermiddagen, respektera räddningstjänstens avspärrningar och följa väderläget på SMHI.

En bit av plattformstaket på Göteborgs centralstation har blåst loss och lagt sig över en ledning samt två tågspår, rapporterar Göteborgs-Posten. Det är nu strömlöst på samtliga spår på Göteborgs central, och SJ uppger för tidningen att de inte har någon prognos för när strömmen kan vara tillbaka.

Många strömavbrott

Ett stort antal mindre strömavbrott har inträffat under fredagsmorgonen. Vid halv tio-tiden var sammanlagt nästan 6 000 kunder på västkusten drabbade hos leverantörerna Vattenfall och Ellevio.

– Det är väderrelaterat. Det är väldigt svårt för oss att sätta en prognos för när det är slut, men vi jobbar så fort vi kan. Vi höjde beredskapen i går kväll med montörer i berörda områden och även på vår driftcentral, säger Elina Jansson, presstalesperson på Ellevio.