SMHI varnar – risk för stora skador: ”Det kommer att kulminera…”

Nu varnar SMHI för storm och stormbyar som drar in över Sverige.

Det väntas stormbyar på upp till 25 meter per sekund med ishalka och dålig sikt som följd. Enligt SMHI kan detta även innebära risk för skador på skog samt störningar i trafik.

En klass 2-varning är utfärdad i hela norra Sverige.
”Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen”, skriver SMHI i varningen.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

SMHI varnar för storm

SMHI har utfärdat en klass 2-varning från Jämtland och Västernorrland upp till de norra delarna av Norrbotten. Stormbyar med upp till 25 meter per sekund väntas från lördag kväll och söndagen.
– Det kan blåsa upp ordentligt, i Lapplandsfjällen blir det rejält blåsigt och snöbyar som drar in i samband med vinden, säger meteorologen Lasse Rydqvist till Expressen.

Nu uppmanar meteorologen Lasse Rydqvist alla som bor i fjällen att uppdatera sig om de senaste lavinvarningarna. Det finns även stor risk för frosthalka.

Värst blir det på söndagen.
– Det kommer att kulminera söndag kväll då det blir stormbyar, säger meteorologen till Expressen.

Klass 2-varning innebär att det finns risk för skador på skog, byggnader samt störningar i trafiken och elförsörjning.

SMHI varnar för obefintlig sikt

Boende i fjällen varnas extra för stormbyarna som kommer.

”Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen”, skriver SMHI i sin varning.

Samtidigt väntas ett intensivt snöfall och totalt kan det bli upp till en halvmeter snö i det norra delarna av Norrbotten.
– Först blir det regn, sedan övergår det till snö. Det ser ut som att det kan bli ganska mycket snö, framför allt i gränsfjällen. Där kan det nog komma uppemot en halvmeter snö, säger Lasse Rydqvist till Expressen.

Dela för att varna dina vänner! Och kom ihåg att ta det försiktigt därute!