Foto: TT

SMHI varnar – stora faran efter höga sommarvärmen: ”Risken är stor”

Höga temperaturer, härliga solstunder och kanske till och med årets första badstund?
Men den senaste tidens sommarvärme har en baksida.
Nu går SMHI ut med en varning.

Alla minns vi nog sommaren 2018 delvis med fasa.

Det var ju då som skogsbränderna härjade som värst i framför allt Västmanland. Sverige fick ta emot hjälp från andra EU-länder, och brandmän kämpade dag som natt mot lågorna som till slut släcktes.

Den sommaren beräknas de fyra största och extremt svårsläckta bränderna förbränt 20 000 hektar, samtidigt som samtliga bränder hade förstört 25 000 hektar skog.

Skogsbränderna som Sverige drabbades av då kom efter en tid av långvarig torka och höga temperaturer. Det var en ovanligt torr och het i stora delar av Europa. Det var en fasansfull upplevelse ingen vill vara med om igen, och framför allt skogsägare drabbades.

SMHI klass 1-varnar för skogsbrand

Därför blir många förhoppningsvis lite extra uppmärksamma.

SMHI går nu ut och klass 1-varnar för skogsbrand. Efter flera dagar med höga temperaturer varnar SMHI för skogsbrand i delar av Götaland och på Gotland. Läget är dock inte lika akut som det var 2018 – tack och lov, vilket är värt att poängtera. Klass 1 är den lägsta på den tregradiga skalan över SMHI:s varningsdefinitioner.

Samtidigt vet svenska folket vad skogsbränder kan ställa till med efter de hemska upplevelserna för tre år sen.

ENKÖPING 20200814 Många har kunnat njuta av sommarsolen de senaste dagarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Risken för skogsbrand är stor på Gotland och i sydöstra Götaland. Risken för brandspridning är stor eller mycket stor i stora delar av Götaland, sydligaste Svealand och nordligaste Norrland”, skriver SMHI på sin hemsida.

SMHI skriver också att:

”Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning”.

SMHI väljer också att gå ut med en klass 1-varning för höga vattenflöden i Norrbottens och Västerbottens läns fjällområde. Detta efter att området under en tid haft höga temperaturer.

KARLSKRONA 2021-05-18 En av MSB:s kontrakterade Airbus Helicopters H125 ( opererad av HeliAir Sweden ) görs klar för att vattenbomba skogen på Rosenholms övningsfält utanför Karlskrona på tisdagen. På tisdagen övade för första gången MSB:s flygande resurser med vattenskopande flygplan och helikoptrar tillsammans med Kustbevakningen, kommunal räddningstjänst och Försvarsmakten skogsbrandbekämpning. Syftet med övningen är enligt ett pressmeddelande från MSB att ”bidra till att öka kunskapen vad gäller säkerhet vid användande av flygande resurser, öka förståelsen för varandras behov och öva samordning mellan olika aktörer”. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Dela gärna informationen med dina vänner, så att alla iakttar försiktighet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required