SMHI:s miss – därför visade de fel prognos

SMHI:S prognos visade strålade sol och 21 grader, men i Stockholm är det mulet och 17 grader. Nu meddelar SMHI att de visat fel väder.

– Det har varit väldigt osäkra prognoser i och med den luften vi har befunnit oss i, den har dragit upp kraftiga skurar från kontinenten som egentligen inte har fångats så bra i våra modeller, säger Charlotta Eriksson tillAftonbladet.

De som kollat in väderprognosen de senaste dagarna har kunnat se fram emot klarblå himmel och 20 plusgrader och uppåt redan från helgens start. Men trots att väderprognosen fortsätter att visa strålande sol så är det mulet och kyligt i Stockholm och närliggande orter, med betydligt lägre temperaturer än vad som visas.

På SMHI har man fått in flera samtal från arga och upprörda personer som planerat för en varm och solig fredag.

”Det rekommenderar vi”

Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI, förklarar den felaktiga prognosen med att prognoserna i Sverige varit osäkra sedan i måndags. Samtidigt uppmanar hon alla som kollar vädret att även läsa textprognosen, och inte bara titta på radarbilderna.

– När vi har ett skurbetonat väder av den här typen så bör man titta på både radarbilden och textprognosen och inte bara punktprognosen. Det rekommenderar vi alltid, säger hon till Aftonbladet.