SMHI:s mörka prognos innan helgen: Utfärdar varningar i mer än halva landet

Snö, regn och ishalka lyder prognoserna för de kommande dagarna, med start onsdag. Under morgonen har SMHI gått ut med klass 1-varningar i mer än hälften av landet, där ishalka på vägarna står i fokus. 

November har hittills dominerats av ovanligt höga temperaturer. Månaden inleddes med värmerekord på 17-18 grader på flera håll i landet. Och så sent som förra veckan var det mellan fem till tio grader varmare dagar än vad som är vanligt såhär års, enligt SMHI

– Det gäller att passa på. Det här är inte vanligt i november, sa meteorolog Mikael Sjöstrand till Aftonbladet då. 

SMHI varnar i mer än halva landet

Men nu slår det om och blir kallare. Under onsdagen sjunker temperaturerna ner på bara någon plusgrad ovanför nollan i stora delar av Svealand och Götaland, och i samband med regnskurar fryser det på och orsakar ishalka på vägarna. 

Foto: TT

SMHI går nu ut med klass 1-varningar i alla län från Norrbotten ner till Dalarna, som kan vänta besvärligt väder i form av blåst, snö och regn. 

“Ett regnområde berör i dag onsdag mellersta Sverige och i nordvästra Svealand samt i södra Norrland kan regnet under morgonen och förmiddagen vara underkylt eller falla på kalla vägbanor och ge ishalka. Senare på dagen väntas även i delar av Västerbottens kustland och inland regn som kan ge ishalka”, skriver SMHI:s meteorologer på hemsidan.

Varning för ishalka

Varningarna i Norrland handlar även om snö och vind som kan vara besvärlig, och utöver det hala väglag som gömmer sig under nyfallen snö.

Foto: TT

Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Dalarna, Västernorrland och Gävleborg kan alla vänta plötslig ishalka på vägarna de närmsta dagarna, i samband med det kalla vädret och nederbörden. 

Varmare i helgen

Samtidigt kan de som bor längs östra kusten från Stockholm och söderut njuta av solglimtar utan nederbörd. 

Fram mot helgen, lagom till första advent blir det dock varmare även norrut i landet igen.

“Veckoslutet se ut att domineras av högtrycksbetonat, nederbördsfattigt och ganska vindsvagt väder”, skriver meteorologen på SMHI. 

Klass 1-varning innebär besvärligt väder som oftast orsakar samhällsstörningar för allmänheten.

Dela gärna med folk som ska ut på vägarna de närmsta dagarna. Kör försiktigt.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);