Foto: TT

SMHI:s nya varning efter åskkaoset i natt – här drar ovädret vidare i Sverige

Åskoväder, massor av regn och tuffa vindar.
Ovädret drog in över landet under torsdagskvällen – och nu fortsätter det vidare norröver.
Här är SMHI:s nya varning inför fredagen.
– Om vi blickar över natten så ser vi att det har lugnat ner sig, när det gäller åskan i alla fall, säger Ulrica Sievert, meteorolog vid SMHI, till SVT.

Det var på torsdagen som SMHI gick ut med en vädervarning för åskovädret – som mycket riktigt drog in över landet under kvällen och natten från Västkusten vidare upp över Västergötland och upp mot Västeråstrakten.

Bland annat drabbades Töreboda, norr om Skövde, där husdelar slets iväg med vinden, uppger SVT. Samtidigt stoppades även tågtrafiken efter att en elledning blivit nedriven.

– Elfelet påverkar trafiken fram tills det är åtgärdat och det innebär förseningar på minst två timmar på sträckan Stockholm-Göteborg hela helgen, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ till SVT.

Nu har ovädret dragit vidare – och SMHI har under fredagen tagit bort varningen för just regionen som drabbades på torsdagen.

Oslo 20200813. Lyn og torden over Kruttverket i Nittedal. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT
Oslo 20200813. Arkivfoto över ett åskoväder i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix / TT

I stället har en varning utfärdats för ett nytt område till fredagseftermiddagen och natten mot lördag.

SMHI varnar för lokala översvämningsproblem

Det handlar om en så kallad gul varning – vilket innebär en väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö. Det meteorologiska institutet varnar för kraftiga regnskurar.

– Det kan ge lokala översvämningsproblem, skriver SMHI på sin hemsida.

Varningen gäller för stora delar av Dalarna, Hälsingland och Medelpad. Dessutom pekas även östra Härjedalen, ostligaste Jämtland och södra Ångermanland ut som områden som kan drabbas av ovädret.

– Från fredag kväll bildas kraftiga regnskurar som lokalt väntas ge stora regnmängder på kort tid. Regnet är kopplat till en front som rör sig åt nordost under natten, skriver SMHI på sin hemsida.

Beskedet om åskan: ”Lugnat ner sig”

Samtidigt verkar det som om det värsta av åskovädret är över för den här gången.

– Det har varit som värst under kvällen. Om vi blickar över natten så ser vi att det har lugnat ner sig, när det gäller åskan i alla fall. Det är fortfarande kraftiga skurar här och var, säger Ulrica Sievert, meteorolog vid SMHI, till SVT.

Foto: Shutterstock

Dela gärna vidare informationen!