SMHI:s stora misstag – väderprognosen var fel med hela 18 graders skillnad

Nu drar ett högtryck in över Sverige som trycker upp temperaturerna till 30 grader.

SMHI varnar att detta ska hålla i sig i 3 dagar och det kommer att bli jobbigt för kroppen – fram för allt för riskgrupperna.

Från att ha varit lite regn, kallare grader och svalt, kommer nu temperaturerna att stiga upp över 26 grader under onsdagen i Sverige. SMHI har gått ut med ett meddelande om högra temperaturer i länen Stockholm, Uppsala, Västmanland, Gävleborg, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Jönköping och delar av Västra Götaland.

Högtrycket kommer med 30 grader

Till råga på solen kommer graderna att tryckas upp till 30 grader till helgen. Det blir en extrem vändning från att ha varit under 20 grader i veckan.

– Vi har ju ett högtryck som har börjat växa sig in i dag och i morgon och drar med sig varm luft från sydvästra Europa. Det väntas även en del sol som gör att temperaturerna stiger, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI till Aftonbladet.

Kan komma klass-1 varning

På torsdagen kan SMHI komma att utfärda en klass-1 varning från och med torsdag. Det blir tunga påfrestningar på kroppen på grund av den extrema värmen.

– Man uppdaterar från meddelande till varning när det är temperaturer på minst 30 grader tre dagar i sträck och på torsdag är det väldigt varm luft som tar över och i ett större område väntas temperaturer över 30-gradersstrecket, säger Henrik Reimer till Aftonbladet.

Håller i sig till nästa vecka

Högtrycket gör att varma grader håller i sig även under nästa vecka, mellan 20 och 25 grader. I Hudiksvall i Hälsingland såg skräcksiffran ut att bli högst – nämligen att det kunde ha blivit 37 grader på tisdag, vilket är nära det svenska värmerekordet på 38 grader. Men SMHI justerade sina prognoser efter att gjort en felaktig uträkning, och det kommer endast bli 19 grader i Hudiksvall.

– Det är en slags högtrycksblockering som kanske bryts ned i slutet av nästa vecka, säger Henrik Reimer.

Riskgrupperna drabbas hårt

Att det blir runt 30 grader i tre dagar drabbar främst riskgrupperna i landet – till exempel äldre, barn och djur. Kroppen tar hårt på varma temperaturer så det gäller att dricka mycket vatten och inte vara ute allt för mycket i solen.

Vad tycker du om värmen? Är den välkommen eller ej? Sprid gärna vidare för att dela med dig av din åsikt.