Smugglingen av hundar ökar dramatiskt – nu vädjar myndigheter till blivande hundägare

Hundvalpar som packas i små väskor och förs in i Sverige för att säljas illegalt.
Enligt uppgifter från ansvariga myndigheter ökar handeln med illegala hundar dramatiskt – och många av de hundar som upptäcks tvingas avlivas.
Motivet till smugglingen är enkelt: Det finns stora pengar att tjäna på de små djurens liv.
– Kan man föra in dom från annanstans i Europa och sälja dom på Blocket eller liknade så finns det gott om pengar att tjäna, säger Martin Peterson från Tullverketi till TV4.

I våras upptäckte tullen i Nynäshamn 7 små valpar ihoppackade i en väska när det kontrollerade en 65-årig kvinnan som gick iland från en färja. Hon dömdes senare till 6 månaders fängelse. Man tror dock att det bara är mellan 10 och 20 % av hundarna som smugglas som kommer till tullens kännedom.

Enligt siffror som kanalen tagit del av har antalet beslagtagna hundar ökat dramatiskt under 2016. Samtidigt uppger Jordbruksverket att de fått kännedom om över 500 illegala hundar som förts in illegalt i landet. Det är en dubbling bara sett till de senaste två åren.
I många fall tvingas man avliva hundarna för att inte utsätta varken ägare eller djir för sjukdomsrisk.

Nu vädjar man till blivande hundägare att inte köpa de illegala hundarna.
– Men vi skulle hellre se att man förebygger det och att man inte köper sådan hundvalpar, säger Tjitte de Vries på Jordbruksverket till TV4.

Martin Petersson stämmer in: 
– Det handlar om att svenska folket måste bli medvetna och inte köpa de här hundarna.

Det är naturligtvis fruktansvärt att hundvalparna ska utsättas för detta. Genom att sprida myndigheternas uppmaning kanske fler kan få upp ögonen och tänka efter innan de köper en illegal hund!