Snart blir det rökförbud på alla uteserveringar: ”Folk kommer att vänja sig”

Det första juli blir det förbjudet att röka på uteserveringar och flera andra offentliga platser där det kan vistas icke-rökare, exempelvis tågperronger. Sedan den nya lagen presenterades som förslag har åsikterna gått isär, och många har protesterat mot förbudet, men flera krögare är positiva.

– Det kommer nog skapas mest irritation när det kommer till nattklubben men jag tror att folk kommer vänja sig, på samma sätt som då det blev rökförbud inomhus, säger Evelina Andersson, platsansvarig på Harrys i Kalmar, till Kalmar24.

Från och med den första juli i år är det inte längre tillåtet att röka på uteserveringar, vid allmänna entréer, och utanför affärer bland annat. Förbudet omfattar cigaretter och e-cigaretter, och den som bryter mot det kan straffas med böter.

”Tror att rökningen kommer att minska”

Flera restauranger valde att starta förbudet tidigare, en av dessa är Harrys i Kalmar. Evelina Andersson, som är platsansvarig på restaurangen, ser positivt på lagändringen.

– Det kommer nog skapas mest irritation när det kommer till nattklubben men jag tror att folk kommer vänja sig, på samma sätt som då det blev rökförbud inomhus, säger hon och fortsätter:

– I det långa loppet är detta ett bra förbud, jag tror att rökningen kommer minska bland både personal och gäster, säger Evelina Andersson till Kalmar24.

Här blir det förbjudet att röka från 1 juli

  • På uteserveringar.
  • I lokaler där barn och unga vistas regelbundet, till exempel skolgårdar, lekplatser och fritidshem och förskolor.
  • På perronger.
  • I lokaler för gemensamt bruk.
  • I lokaler för hälso- och sjukvård.
  • Vid allmänna entréer.
  • På inhägnade idrottsplatser. Du får inte röka på läktaren om den är inhägnad, samma gäller för fotbollsplanen.

Källa: Riksdagen.se

Uteservering i gamla stan. Obs, personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: TT

Dela gärna om du tycker att det är bra att ett rökförbud införs.