”Snart bråkar ingen med mig mer.” 14-åringen tog sitt liv. Brevet gör så ont, men alla borde läsa det.

Det här är så sorgligt att jag har svårt att hålla tårarna tillbaka.
Men det ska göra ont att läsa det här.
Att barn utsätts för sådana här saker varje dag kan och ska vi aldrig acceptera.
I dag går inte ens barn och ungdomar säkra i sina hem, när mobbningen också sker på nätet.
Enligt organisationen Friends är 60 000 barn i Sverige mobbade. Det är 60 000 för många.

Personen som det här brevet handlar om blev bara 14 år. Brevet är skrivet av polisen i Helsingfors, i ett försök att få fler att ingripa när de ser att någon mobbas.

Läs det här och dela det vidare. Vi måste hjälpas åt för att påminna varandra om att inte blunda när vi ser någon fara illa, så att det här kan få ett slut.

.ad-container-normal {display: none;} .ad-container-narrow {display: block;} @media all and (min-width:800px) { .ad-container-normal {display: block;} .ad-container-narrow {display: none;} }

Brevet från polisen:
Du retades lite med din klasskamrat i skolan. Det var ju inte så farligt. Du skrattade med när de andra gömde undan hens saker och mobiltelefonen var det ju alla som tog gemensamt. Varje skoldag började med att ni retades med er klasskamrat. Det var kul och dessutom så gjorde ju alla det.

Skoleleven i den här historien var 14 år gammal när hen för några år sedan tog sitt liv. Hen var rädd varje dag. Under det sista halvåret hade hen inga vänner alls och orkade inte mer. Efter sig lämnade hen bara lappen med meddelandet ”Snart är det ingen som bråkar mer med mig”. Vi vill inte att denna historia ska upprepas.

Bestäm dig för att du inte deltar när andra retas. Var stark och säg ifrån. Berätta för lärarna ifall det inte hjälper att säga ”nu räcker det, sluta”. Lärarna ser nämligen inte allting. Ta ett kliv framåt och berätta om vad sker för lärarna eller för dina föräldrar.

Är du utsatt för mobbning? Du är inte ensam. Genom att prata om det får du hjälp. Precis som lärarna ser inte vi heller allting men vi vill hjälpa dig för att SKOLMOBBNING ÄR ETT BROTT.

Grov ärekräkning, misshandel, snatteri, stöld, skadegörelse mm. Listan är lång.

-Helsingforspolisen

Här kan du läsa Zandra Lundbergs krönika om barn som mobbas. Vi kan inte blunda när tusentals barn mobbas varje dag.

Fotnot: Bilden är från shutterstock, och har ingenting med personen i brevet att göra.

Klicka här för att dela denna artikel.

Polisen_brev

Foto: Facebook