Snart kan du köpa ”fula” frukter och grönsaker i mataffären.

Det här en en smaknyhet som jag verkligen gillar. Snart ska det gå att köpa krokiga morötter och knöliga tomater i svenska affärer. Livsmedelskedjan Coop blir första matbutik att ta in ”fula” grönsaker. Då blir det billigare för kunderna.

Massor med fukt och grönsaker kommer aldrig ut till butikerna eftersom de inte är perfekta formmässigt. Det är ju rätt märkligt, för egentligen innehåller de ju samma nyttigheter som de fint formade grönsakerna och frukterna. Men snart blir det ändring på detta.

I höst kommer Coop att börja sälja grönsaker med annorlunda former.

– Hela 15-30 procent av frukt och grönt ratas redan i produktionsledet för att de inte är perfekta. Det tycker vi är tråkigt och onödigt. Vi har bestämt oss – en gång för alla – att det inte är ytan som räknas. På så sätt kan vi bidra till att minska svinnet, säger Louise König, hållbarhetschef Coop Sverige AB i ett pressmeddelande

Matsvinnet i världen är ett stort problem och det bör vi uppmärksamma på alla sätt vi kan.

– Det som många konsumenter inte känner till är att när du kastar en avokado så kastar du samtidigt 200 liter vatten, det är den mängd som krävs för att producera avokadon, säger Louise König.

Vill du ha fler artiklar om detta i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.