Södersjukhuset ville införa avgift för våldtagna – backar nu efter kritiken

En avgift skulle tas ut på de som söker vård för våldtäkt, men efter massiv kritik backar nu Södersjukhuset.

– När vi nu fick reda på att det här var ett problem så ändrar vi helt enkelt i vårt budgetförslag, säger Liberalernas kommunikationschef Rasmus Jonlund till Svenska dagbladet.

Under 2018 anmäldes omkring 22 500 sexualbrott, varav 7 960 rubricerades som våldtäkt, det visar siffror från Brå, Brottsförebyggande rådet.

Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset är ensam i sitt slag i Sverige och varje dag besöker i snitt tre personer mottagningen, skriver Mitti.

Fram tills nu har vården varit kostnadsfri men då Södersjukhuset ville införa en avgift på 350 kronor möttes av enorm kritik.

– För närvarande finns det inte något undantag för avgiftsfrihet enligt beslut i regionfullmäktige, sa Corinne Pedroletti, verksamhetsområdeschef för kvinnosjukvård och förlossning på Södersjukhuset då till tidningen Svenska dagbladet.

Södersjukhuset
Södersjukhuset backar nu efter massiv kritik. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Efter granskningen – då ändrade sjukhuset ställning

Efter många frågor från tidningen ändrade plötsligt sjukhuset ställning och drog tillbaka frågan om en avgift för våldtäktsoffer.

Liberalerna menar att de inte förstått att det har varit ett problem innan.

– När vi nu fick reda på att det här var ett problem så ändrar vi helt enkelt i vårt budgetförslag. Där kommer vi att skriva in att det ska fortsätta vara avgiftsfritt, säger Liberalernas kommunikationschef Rasmus Jonlund till SvD.

Vad tycker ni om detta? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.