Sofias får hittades allvarligt skadade i hagen – hade bitits ihjäl av grannens lösa hundar: ”Plågsam död”

Under natten till söndagen vaknade familjen, som har Sofias får på sommarbete, av att deras hund skällde.

När de gick ut för att se efter vad hunden skällde åt såg de 6 lösa hundar på gården. I hagen låg flera skadade får varav ett var tvunget att avlivas, något P4 Dalarna rapporterat om.

Sofia Mertens får har gått på sommarbete hos några kompisar i samma by i Dalarna. Där i en skogshage, som är en gammal rastgård för hundar, har fåren trivts bra.

I alla fall fram till i lördags natt när familjen som fåren betar hos vaknade till blodiga scener. På gården befann sig sex lösa hundar och två valpar.

Efter en närmare titt insåg dem att staketet till hagen var rivet och i hagen låg skadade får.

 – De hittade ett får som låg i hagen och när hon gick fram till det så låg hon bara och flämtade. Hon rörde sig inte. Så de fick ringa en granne som är jägare och hjälpa henne bort från lidandet, berättar Sofia för Newsner.

Bitsår över hela kroppen

Tre av fem får var allvarligt skadade med bitsår över hela kroppen.

– När ett av fåren hittades hade hon rejäla bitmärken på höfter och på bakbenen. Det var helt uppsvällt, säger Sofia och tillägger:

– Två klarade sig helt utan skador och hade tur i oturen kan man säga.

Foto: privat

En veterinär kom till platsen och hjälpte Sofia och familjen att sy ihop de skadade fåren som nu går på antibiotika ett bra tag framöver.

– Det är inte någon bra tid att gå runt med sår heller. Så nu har vi tagit in dem så att de får återhämta sig ordentligt.

Sofia menar att händelsen har tagit hårt på familjen och berättar att barnen har varit väldigt ledsna över det som skedde.

– Ingenting kan gottgöra det. Men med facit i hand så, det hade kunnat gå så mycket värre. Sex stora hundar, de hade kunnat tagit allihop. Nu hoppas vi bara att de andra ska återhämta sig. Fåren är ju en del av vår familj, säger hon.

En anmälan har upprättats

Polisen kom till platsen och upprättade en anmälan om skadegörelse samt bristande tillsyn av hund.

Men ägaren till hundarna nekar.

– Till polisen har han nekat men sedan skrev han ett inlägg på Facebook där han menade på att det inte var någon stor grej att tjafsa om. Men för oss är det en stor grej. Ett får har dött i extrema plågor och tre får har fruktansvärt ont. Det är ingen liten grej, säger Sofia till Newsner.

Vila i frid stackars får.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);