Sökhunden Ozzy blev påkörd under arbete vid olycksplats – föraren smet: ”Jycken är mitt liv”

När Mikael Norgren blev larmad till ett eftersök tog han hunden Ozzy med sig och stack iväg direkt.

Men väl på plats hände det som inte fick hända. Hunden Ozzy blev påkörd och föraren stack från platsen.

Det var i början på november, runt 17.30 på eftermiddagen, som Mikael Norgren blev larmad till ett eftersök ute på Värmdö i Stockholm.

När Mikael kom till platsen ställde han ut varningstält med blinkande ljus hundra meter från olycksplatsen – i båda riktningar. Samt varningsblinker på bilen.

Trots det hände det som Mikael varit orolig för så länge när han jobbar i mörkret. Hans hund blir påkörd.

– Jag hör ljuden från dubbdäck och att det går väldigt fort. Sedan ser jag hur bilen styr rakt mot mig. Jag hinner vrida lite på huvudet och ser att hunden Ozzy står mitt i vägen, säger Mikael till Newsner och tillägger:

– Jag rycker i spårlinan och han vrider lite på sig. Men bilen gör ingen antydan till att bromsa och kör in i Ozzy och jag träffas av backspegeln i sidan.

”Såg ingenting”

Ozzy träffades i bogen och i huvudet och skrek av smärta på vägen.

– Jag blev så chockad och helt handlingsförlamad. Sedan försökte jag bara ta hand om hunden, den jycken är mitt liv alltså. Jag försökte titta hur pass skadad han var och om någonting var brutet.

Samtidigt körde föraren vidare utan att vända om.

– Jag försökte lysa på registreringsskylten med pannlampan med det blir ju en sådan reflex av ljuset så jag såg ingenting alltså, säger Mikael.

Mikael delade med sig av den tragiska händelsen på Facebook.

”Ca 17:30 inträffar det jag bävat för varje gång vi gör eftersöks på kvällen. Min älskade❤️ hund som jobbar åt polisen BLIR PÅ KÖRD. Av en bilist som skiter helt i alla varnings ljus och varnings skyltar🤬😡. Nu ber jag alla värmdö bor om hjälp med att identifiera denna bilist som körde en liten ljusblå bil typ Honda. Du träffade ozzy i huvudet i ca 70-75 km i timmen och strök mig längs sidan du bromsade inte ens och gasade vidare. Grov smitning. Känner du igen hunden påbilden?? Hoppas du sover bra i natt för det gör inte vi”, skriver han i inlägget och fortsätter:

”Nu klarade sig ozzy med en öm käke och jag med renförskräkelse🙏. Var för kan man inte köra långsamt förbi en olycksplats med jobbande individer på vägen. Saknar ni helt respekt för oss som jobbar på och brevid vägarna eller????? Vi gör detta för er och djuren som ligger och lider någon stans. SÄNGK FARTEN Vid olycksplatser. Måste det bli en döds olycka innan det sker än förändring på erat beteende i trafiken o på vägen. Nu ska jag ta hand om min hund o fundera på om det är värt o göra detta jobb åt er och djuren”

”Ilskan kom ordentligt”

När det första adrenalinet lagt sig kom ilskan.

– Jag kan inte ens säga vad jag tänkte då. Men då kom ilskan ordentligt. Först tänkte jag åka efter men jag hade aldrig hunnit. Han körde så snabbt och var redan långt borta, säger Mikael.

Ozzy klarade sig utan några allvarliga skador men haltade i en vecka.

– Ingenting var brutet tack och lov men han fick muskelskador. Vi hade verkligen tur, säger han.

Efter händelsen har Mikael försökt ta hjälp i sociala medier för att hitta den skyldige till olyckan.

– Men jag har ju ingenting att gå på förutom att det var en blå bil. Jag får ju jättemånga tips men eftersom det kanske inte är några skador på bilen heller kan det vara svårt att hitta, säger Mikael till Newsner.

Nu hoppas Mikael att situationen för människor som arbetar ute på vägarna och vid olycksplatser blir säkrare.

– Orange och rött ljus skiter folk i. Det är ändå ”bara” vägarbetare. Men skulle vi få använda oss av blå lampor kanske folk hade tänkt att det var polisen och då hade folk saktat in automatiskt eftersom de kan få böter, säger han och tillägger:

– Helst hade jag haft gopro-kameror så man kunde filma det som händer både bakom och framför vid eftersök, på så vis hade vi kanske kunnat få tag i föraren om det hände någonting.

Mikael menar att det är hastigheten som är problemet.

– Folk kör förfärligt fort. Sänk farten betydligt. Annars slutar de tmed att vi får spärra av hela vägar när vi arbetar och då får folk stå där och vänta tills vi är klara, säger han.

Så fruktansvärt. Dela gärna artikeln vidare så att Mikaels ord når ut till fler. Sänk farten.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required