Solfilmens skapare Sverker Lund död – blev 86 år gammal

Sverker Lund har hastigt lämnat oss efter en tids sjukdom, enligt DN.

Han var den skaparen bakom den traditionella solfilmen ”Gäsper” i SVT.

Året var 1963 som den dåvarande chefen för Aktuellt, Åke Söderquist, kom till Sverker Lund och efterfrågade något som kunde visa solens upp- och nedgång i sändning.

– Söderquist kom in i ateljén och sa att han ville ha något som visade solens gång i till exempel Lund, Stockholm och Luleå. Jag tänkte genast att det kanske kunde bli en filmsnutt i stället för att jag bara ritade en sol. Jag kontaktade tevefotografen Bela Thinz, som höll på med ”trickfilm” som det hette, berättade Sverker Lund för DN i samband med sin 80-årsdag.

Mest sedda vinjettklippet genom tiderna

I dag är solfilmen, utan tvekan, den mest sedda tv-vinjetten i Sverige någonsin.

Sverker Lunds familj tillbringade det sista dygnet med honom. Ovan sängen hängde hans solteckning ”Gäsper” från den traditionella solfilmen. Gäspningen som vi alla har hört i klippet – det var faktiskt Sverker Lunds egen.

Sverker Lund var stolt över solfilmen

– Han var oerhört stolt över den och den gjorde honom till ett slags kändis. Jag höll tal för honom på hans åttioårsdag och då sade jag att vi var tre syskon, jag, min syster och ”Gäsper”, vi var alla lika älskade, berättar sonen Stefan Lund för DN.

Solfilmen gav Sverker Lund ynka 165 kronor då han var frilansare när han skapade filmen. Men han anställdes vid SVT två år senare, 1965 och gick i pension år 1996. Under de åren gjorde han illustrationer både för Aktuellt och andra teveprogram. Solfilmen ”Gäsper” finns även på Youtube där den har kommenteras flitigt.

Sverker Lund blev 86 år.

Se solfilmen som Sverker Lund skapade 1963:

Minns du solfilmen? Sprid gärna detta vidare för att hedra minnet av Sverker Lund.