”Terrorsprängmedel” hittat på svenska flygplatsen – en man gripen av polis

Sprängmedlet TATP, även kallat ”Satans moder”, som använts vid flera terrorattentat i Europa, misstänks ha hittats hos en resenär på flygplatsen Landvetter. En man i 20-årsåldern är nu gripen.

Under torsdagsmorgonen reagerade säkerhetskontrollen på Landvetter på ett misstänkt farligt föremål hos en resenär. Polisen tog mannens tillhörigheter i beslag, och lät tekniker analysera det misstänkta farliga föremålen.
– Vi har tagit hans tillhörigheter i beslag och arbetar med att analysera dem och det misstänkta farliga föremålet, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region väst, till Aftonbladet.

 

Foto: Adam Ihse/TT. Obs: Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

 

Misstänker mycket explosivt ämne

Enligt Aftonbladet ska en källa ha sagt att det rör sig om sprängmedlet TATP, som användes vid Paris-attackerna i november 2015 och dåden i Bryssel i mars 2016. Detta är dock inget som polisen vill bekräfta offentligt.
– Jag har inga uppgifter om vad det var för något ämne. Om jag hade det så skulle jag nog inte säga det, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson, till Aftonbladet.

 

Greps och anhölls

Mannen med de misstänkt farliga föremålet är i 20-årsåldern och skulle resa till ett annat EU-land. Han greps på plats och anhölls senare av åklagare. Han är nu misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

 

Alla som ska ut och resa bör hålla sig uppdaterade och vara på sin vakt. Dela gärna för att varna andra.