Starbucks svar på Trumps inreseförbud – anställer 10 000 flyktingar

I tre månader framöver är det förbjudet för medborgare från Iran, Irak, Libyen, Jemen, Somalia, Sudan och Syrien att resa in i USA, det har nya presidenten Donald Trump bestämt. 

I fredags skrev han på det som bekäftar att folk från länder som klassas som ”särskilt oroväckande” har inreseförbud, en strid som företaget Starbucks valt att gå in i. Nu går de ut med att de tänker anställa 10 000 flyktingar de kommande fem åren.

Starbucks är USA:s tredje största snabbmatsrestaurang och ett av världens mest igenkända varumärken. Nu väljer företaget att öppet visa sitt ställningstagamde gentemot den nya presidenten Donald Trump. Sedan i fredags råder inreseförbud för personer från Iran, Irak, Libyen, Jemen, Somalia, Sudan och Syrien, det berättar DN.

I ett öppet brev till personalen uttrycker kedjans VD Howard Schultz sin oro över det tillfälliga inreseförbud som Trump verkställt. 
– Mänskliga rättigheter som vi under många år tagit för givet är under attack, skriver Schultz sitt brev till de anställda, det berättar Expressen.

Starbucks-imperiet består av cirka 25 000 kaféer i 74 länder, och planen är att anställa totalt 10 000 flyktingar inom fem år. Rekryteringarna ska börja i USA men planeras ske i cirka 70 länder.