Statsepidemiologens prognos om coronaviruset – inför framtiden: ”Min förhoppning är…”

Den senaste tiden har Folkhälsomyndigheten i Sverige sett en tydlig nedåtgående trend när det gäller dödsfall och inläggningar på IVA.

Men än så länge är det för tidigt att slappna av.

Statsepidemiologen Anders Tegnell har gått på semester och lämnat över stafettpinnen till Anders Wallensten.

Anders Wallensten och Drottninggatan
Foto: Stina Stjernkvist/TT/ Henrik Montgomery/TT

Under torsdagsmorgonen medverkade han i TV4 Nyhetsmorgon där han frågades ut om sommarens resor och hur han ser på framtiden.

Och Anders Wallensten ser positivt på framtiden.

– Min förhoppning är ju att det här klingar av ordentligt nu och då kan ju snarare frågan vara om vi kan gå tillbaka lite till normalläge. Men där är vi inte ännu, så det gäller att hålla ut i det här sista också, säger han till TV4.

”Håll avstånd”

Samtidigt är vi mitt i sommaren med fria resor inom Sverige, något som gör att många blivit oroliga för att smittan ska öka igen.

Men enligt Anders Wallensten är det inte resorna i sig som är det riskfyllda, utan hur vi beter oss på resmålet och under resan.

– Kan vi hålla avstånd och bara vara ute och röra oss när vi är friska så gör vi vad vi kan. De sakerna och tvätta händerna, är de vanliga budskapen som gäller även på resmålet, säger han till Tv4.

Wallensten påminner om Folkhälsomyndighetens restriktioner och betonar hur viktigt det är att hålla sig till mindre sociala sammankomster och att hålla avståndet, både på stranden och på restaurangen.

Men vad som gäller om man blir sjuk på resande fot är svårt att svara på.

– Det är väl en bedömningsfråga. Har man möjlighet att ta sig hem på ett säkert sätt i egen bil eller liknande, då är det ju en sak. Men man ska inte åka allmänna kommunikationsmedel eller resa bland andra, säger han till TV4.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);