Stefan Löfven avgår som statsminister – utlyser inte extraval

STOCKHOLM 20210621 Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund / TT

Efter att regeringen röstats bort av riksdagen.
Nu väntas statsminister Stefan Löfven (S) lämna sitt beslut om nästa steg i processen.
Han avgår som statsminister – och nu väntar talmansrundor.

Det var på måndagen vid tiotiden i förra veckan som riksdagen öppnade för extrainkallad omröstning om misstroendeförklaringen mot statsministern. Strax före klockan elva stod det klart att regeringen fallit.

En riksdagsmajoritet tog då det historiska beslutet att rösta för att fälla Stefan Löfven. Det är första gången någonsin som en svensk statsminister faller i en misstroendeförklaring. 175 röster krävs för en majoritet, och 181 röstade för att avsätta statsministern. Samtidigt röstade 109 röstade emot misstroendet, 51 avstod och 8 ledamöter var frånvarande.

Löfvens val efter att ha röstats bort: Extraval eller talmansrundor

På måndagen har det gått en vecka sedan riksdagsomröstningen – och det är dags för statsminister Stefan Löfven (S) att meddela sitt beslut om vad som händer nu. Statsministern har två val: antingen utlyser han extraval – eller så lämnar han sin post och låter talmannen träda in och undersöka underlag till att bilda regering via de så kallade talmansrundorna.

Det extra valet ska i så fall hållas inom tre månader. Det skulle i så fall bli första extra valet till riksdagen sedan 1958.

På måndagsförmiddagen vid tiotiden höll Löfven en pressträff. Han inledde med att tala om det svåra parlamentariska läget som till slut ledde till Januariavtalet – efter fyra månader fick Sverige en regering efter intensiva förhandlingar mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt Centerpartiet och Liberalerna.

– Nu befinner sig Sverige i ett svårt parlamentariskt läge, samtidigt som vi befinner oss i en pandemi. Låt mig gå tillbaks till hösten 2018, då fyra partier tog ansvar och kompromissade trots skilda ideologiska åsikter, säger Löfven på pressträffen.

Nu väntas talmansrundor – statsministern kommer inte utlysa extraval, säger han på pressträffen.

– Med ett år kvar till val, och en pågående pandemi, är ett extraval inte det som är bäst för Sverige. Jag har begärt att bli entledigad som statsminister.

STOCKHOLM 20210621 Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund / TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Exit mobile version