Stefan Löfven om extrema vårdköerna: ”Genuint orolig”

Ett statligt inflytande kan få svenska sjukvården att bli mer jämlik, det menar statsministern Stefan Löfven i en ny satsning som Socialdemokraterna vill göra.

Genom nya satsningar till Löfven nu se förändringar för att ta tag i de extrema vårdköerna.

– Vården är inte tillgänglig över hela landet på det sätt som vi vill. Då är det statens, regeringens, uppgift att se till att vi kan få det. Där är inte vi i dag och därför tänker vi ta den här ledarrollen nu, säger Stefan Löfven i en intervju med Expressen.

Vårdköerna fortsätter att öka runt om i landet. Alltför ofta får vi höra om hur patienter får vänta i månader på att få hjälp av den svenska sjukvården innan någonting görs.

Nu vill statsminister Stefan Löfven få förtroendet tillbaka genom att göra förändringar inom det egna partiets sjukvårds politik.

I en intervju med Expressen berättar Löfven själv om nya satsningarna.

– Sverige har världens bästa sjukvård när det kommer till medicinska resultat och effektivitet. Men vi ser också väldigt tydligt att det finns brister, säger Stefan Löfven.

REYKJAVIK 20190820 Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff under de nordiska statsministrarnas årliga inofficiella sommarmöte på Island. Foto: Naina Helén Jåma / TT

Stefan Löfven vill få förtroendet tillbaka – satsar på svenska sjukvården

Genom att just ta tag i sjukvårdens problem hoppas han att också förtroendet från svenskarna ska växa för Socialdemokraterna.

– Jag är genuint orolig för människor som inte känner att sjukvården räcker till, säger statsministern och fortsätter:

– Därför ser vi bland annat att statens kontroll och ansvar nu måste öka. Vi ska inte ta över sjukvården från regionerna, men staten måste ta ett större ansvar och ha en ökad kontroll för sjukvården. Därför har jag bett Lena Hallengren leda detta arbete.

Framförallt pekar Stefan Löfven ut två brister i sjukvården som han anser vara de största just nu: de långa väntetiderna och att vården är för ojämlik beroende på var i landet man bor.

– Av det skälet gör socialdemokratin nu en offensiv i sjukvårdspolitiken. Vi måste också vara ärliga och säga att vi behöver göra en del positionsförflyttningar för att kunna göra det här.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Mer samarbete med landets landsting och regioner

Ett bra samarbete med landets olika landsting och regioner, tror Löfven också kan öka chansen att förändra svenska sjukvården från grunden.

– Vi tror dessutom att vi kan ha ett mycket bra samarbete med regioner och landsting, just eftersom det finns en ansvarsutdelning, och deras roll är inte mindre betydelsefull för det. Dessutom tror jag inte att någon skulle ifrågasätta är till exempel utbildningssatsningar eller att vi skjuter till pengar, även om vi också ställer oss frågan om det finns annat som vi kan göra i samarbete med regionerna. Det ska inte finnas någon tvekan om att en Socialdemokratiskt ledd regering inte tänker sätta jämlikheten i vården i första rummet, säger han till Expressen.

Det är viktigt dessa frågor och utan sjukvården går inte landet runt! Vi hoppas verkligen att det kommer ske en förändring, för oss alla!