Stefan Löfven rasar mot Ulf Kristersson – efter Hédi Frieds ord

Förintelseöverlevaren Hédi Fried visade sin stora besvikelse mot Ulf Kristersson sedan M-ledaren haft ett möte Sverigedemokraterna, trots löftet till 95-åringen.
Nu får han ta emot stenhård kritik från statsminister Stefan Löfven.
”Att se förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord”, skriver statsministern i ett inlägg på Facebook.

STOCKHOLM 20191113 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under den EU-politiska partiledardebatten i riksdagshuset. Foto: Claudio Bresciani / TT kod 10090

Det var i onsdags som moderaternas partiledare Ulf Kristersson via Facebook meddelade att han haft ett möte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

”Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar”, skrev Kristersson då på Facebook.

Hédi Frieds kritik mot Ulf Kristersson

Det fick förintelseöverlevaren Hédi Fried att gå ut och påtala sin stora besvikelse av M-ledarens beslut att träffa SD.

STOCKHOLM 20190118 Hédi Fried har länge velat skriva om Förintelsen för barn. Tillsammans med illustratören Stina Wirsén har hon gjort ”Historien om Bodri”. Foto: Naina Helen Jåma / TT / kod 11880

I en intervju med Dagens Nyheter berättade 95-årige Fried att hon inför valet 2018 samtalat med Kristersson, där han enligt henne då lovat att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap, sa hon då till DN.

Stefan Löfvens hårda kritik

Nu får Ulf Kristersson ta emot stenhård kritik från Stefan Löfven.

I ett inlägg på Facebook skriver statsministern att han ser löftet att inte samarbeta med SD som brutet.

”Jag har mött Hédi flera gånger och hon har min största respekt. Jag, liksom du som läser detta, har en skyldighet att lyssna på de överlevande. Vi har alla ett ansvar att lära av historien. Vi ska ta deras ord på allvar när de varnar för vad som kan ske när rasism och antisemitism får fotfäste i samhället. Och nu varnar de”, skriver Löfven och fortsätter:

”Att se förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård”.

Hédi Fried kom till Sverige 1945 med Folke Bernadottes vita bussar. Hon överlevde Förintelsen och har själv upplevt…

Gepostet von Stefan Löfven am Sonntag, 8. Dezember 2019

Vad tycker du om det här? Lämna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!