Stefan Löfven säger nej till att dra in IS-resenärers medborgarskap: ”Har rätt att stanna”

Den senaste tiden har det varit en het debatt kring vad Sverige ska göra med svenska medborgare som stridit för terrorgruppen IS och sedan återvänder till Sverige.

Enligt statsminister Stefan Löfven har flera av dem rätt att återvända och stanna.

– Kommer man till landet och man är svensk medborgare, ja då har man rätt att åka in i Sverige, säger han i en intervju i TV4:s Malou efter tio.

När statsminister Stefan Löfven gästade populära morgonprogrammet Malou efter tio fick han flera frågor om vad regeringen har för planer för de med svensk medborgarskap som återvänt från Irak och Syrien efter att ha stridit för IS.

Stefan Löfven svarade att det blir säkerhetspolisens uppdrag att hålla koll på vilka dessa är, när de väl återvänder.

Moderaterna vill att terror-skyldiga ska fråntas medborgarskap

Tills skillnad från Moderaterna, som tycker att svenskar som dömts för terrorbrott bör tas ifrån sitt svenska medborgarskap, så tycker Löfven annorlunda.

– Det är lätt att säga det, men grundlagen ger inte det utrymmet. Man måste ha ett val emellan för att ändra den, det hjälper inte situationen här och nu, säger han i Malou efter tio.

Löfven menar att den som har svenskt medborgarskap inte kan tas ifrån det för att at stridit för IS, men däremot kan det bli fall då en IS-återvändare åtalas för brott.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i vårt kommentarsfält på Facebook.