Stefan Löfven skriver under det kritiserade migrationsavtalet från FN

FN:s globala migrationsramverk ”Global compact” har kritiserats av flera länder då de menar att det hotar ländernas självbestämmande. Trots det vill Stefan Löfven (S) skriva under avtalet, vilket han kommer att göra om det inte blir regeringsskifte.

Nu kräver Moderaterna att regeringen kommer till riksdagen och redogör för förhandlingarna.
– […] Risken är ju att det här avtalet kan bli tvingande på sikt, säger Johan Forssell (M), till Expressen.

FN:s ramverk för migration har varit ett omtalat och kritiserat sådant, då många länder menar att det hotar deras självbestämmande, samt att det är otydligt.

Den 13 juli i år deltog Sverige vid det sjätte och sista förhandlingstillfället, som ägde rum i i New York. Dagen därpå ställde sig FN:s medlemsländer bakom överenskommelsen. Vilket innebär att Stefan Löfven kommer att skriva under om inte regeringsskifte sker.

 

Foto: Wikimedia Commons

Finns risker

Detta beslut är dock något som flera andra partier ifrågasätter.
– Vi tror på internationellt samarbete, inte minst i migrationsfrågorna – och det kan finnas en del gott i detta. Många migranter far väldigt illa runtom i världen. Men det finns också frågetecken. Risken är ju att det här avtalet kan bli tvingande på sikt, säger moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell till Expressen.

Även Sverigedemokraterna ifrågasätter beslutet.
– Vi är bestämt emot ett undertecknande. Avtalet är spretigt, otydligt och svåröverblickbart, säger partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler till Expressen.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.