Stefan Löfvens första ord – efter Annika Strandhälls plötsliga avhopp

Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll avgår, rapporterar Dagens Nyheter. Hon väljer att lämna ministerposten efter sin sambos död.

Nu kommenterar statsminister Stefan Löfven beskedet.

”Jag har full respekt för Annika Strandhälls besked och stor förståelse för att hon i en svår situation vill ha mer tid med sin familj”, skriver statsministern på Instagram.

MALMÖ 2018-09-04 Socialminister Annika Strandhäll och statsminister Stefan Löfven (S) i samspråk med personal de besöker Södervärns vårdcentral i Malmö på tisdagen. Foto: Johan Nilsson / TT

Under måndagseftermiddagen lämnade socialförsäkringsministern Annika Strandhäll beskedet att hon avgår från regeringen. Anledningen är hennes sambos död för en månad sedan.

– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, säger Strandhäll till Dagens Nyheter.

Annika Strandhäll avgår efter sambons död

Strandhäll berättar att hon måste fokusera på sin familj i denna svåra tid. Hon har två barn med sambon samt en bonusson.

Beslutet har succesivt vuxit fram. Trots avgången lämnar hon inte politiken helt utan kommer i fortsättningen jobba som riksdagsledamot.

– Det är också ett krävande uppdrag men det är inte fullt så mycket strålkastarljus som ett statsrådsuppdrag. Det finns möjlighet att ha lite mer regelbundna arbetstider, säger hon till DN.

Nu kommenterar statsminister Stefan Löfven beskedet att Strandhäll avgår.

REYKJAVIK 20190820 Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff under de nordiska statsministrarnas årliga inofficiella sommarmöte på Island. Foto: Naina Helén Jåma / TT

Via Instagram skiver Löfven att hon arbetat hårt för ökad jämlikhet och jämställdhet samt mot de ekonomiska klyftorna.

Stefan Löfven: ”Jag har full respekt”

”Annika Strandhäll har av privata skäl valt att avgå som socialförsäkringsminister. Jag har full respekt för Annika Strandhälls besked och stor förståelse för att hon i en svår situation vill ha mer tid med sin familj”, skriver Löfven på Instagram och fortsätter:

”När hon är redo är jag säker på att vi kommer att få se mer av Annika Strandhäll”

Vidare skriver Löfven att han inom en mycket snar framtid kommer återkomma med beskedet om vem som blir ny socialförsäkringsminister.

View this post on Instagram

Annika Strandhäll har av privata skäl valt att avgå som socialförsäkringsminister. Jag har full respekt för Annika Strandhälls besked och stor förståelse för att hon i en svår situation vill ha mer tid med sin familj. Annika Strandhäll har arbetat hårt mot ekonomiska klyftor och för ökad jämlikhet och jämställdhet. Under hennes tid som statsråd har regeringens politik bidragit till att pensionärer, barnfamiljer och inte minst ensamstående föräldrar fått en bättre ekonomi. Barnbidraget och underhållsstöd har höjts och från och med nästa år höjs pensionen för de pensionärer som idag har det allra tuffast ekonomiskt. Det är ett konkret och tydligt resultat av Annika Strandhälls politiska hantverk. Annika Strandhäll har alltid sin utgångpunkt i både ideologi och de samhällsproblem människor upplever i sin vardag. När hon är redo är jag säker på att vi kommer att få se mer av Annika Strandhäll. Jag kommer inom en mycket snar framtid att återkomma till frågan om vem som blir ny socialförsäkringsminister.

A post shared by Stefan Löfven (@stefanlofven) on