Stefan Löfvens skarpa besked inför påsk – så ska man tänka med firandet: ”Fler slarvar”

Två veckor kvar till påsk.

Då höjer Stefan Löfven ett varningens finger.

– Coronaviruset tar ingen hänsyn till våra högtider. Vi måste allihop se till att högtiderna inte blir tillfälle för ökad smittspridning, säger statsministern under torsdagens presskonferens.

Coronapandemin fortsätter att koppla ett järngrepp om Sverige och världen.

Trots att många svenskar nu har vaccinerats, är det ännu inte tillräckligt många för att livet ska kunna återgå till det normala.

Med det sagt, blir det inte heller något vanligt påskfirande i år. Precis som förra påsken, liksom övriga högtider under pandemin, gäller det för alla medborgare att ta sitt ansvar.

Detta var också något som statsminister Stefan Löfven tryckte hårt på när han under torsdagseftermiddagen höll ett tal på regeringens presskonferens.

stefan löfven
STOCKHOLM 2021-03-18 Statsminister Stefan Löfven (S) talar under en digital pressträff på torsdagen. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

”Fler som börjar slarva”

Statsministern jämförde med situationen i julas, då det inte blev någon skenande smittspridning eftersom allmänheten agerade klokt och ansvarsfullt.

Man firade i små kretsar, ställde in fester och mingel. Så måste det vara även i påsk – men eftersom regeringen nu ser tecken på att folk börjar tröttna, gick Stefan Löfven ut med en skarp varning.

Påsken kan bli en helg då smittspridningen tar fart, därför måste alla agera ansvarsfullt.

– Nu ser vi att det är fler som börjar slarva med råd och rekommendationer. Det får direkt effekt, negativ effekt, på smittspridningen. Jag förstår att det här läget är jobbigt, jag förstår att det är tär. Men nu behöver fler göra mer, säger Stefan Löfven under torsdagens presskonferens.

påsk, påskkärring
Foto: Anders Wiklund / TT

Stefan Löfvens råd inför påskfirandet

Vidare gav Stefan Löfven tydliga besked om hur man ska tänka kring påskfirandet.

Eftersom läget är fortsatt allvarligt, ligger nuvarande restriktioner och rekommendationer fast. Råden till gemene man är också tydliga.

– Umgås bara med dina närmaste. Stanna hemma om du känner dig förkyld och testa dig. Arbeta hemma om du kan. Undvik trängsel, tvätta händerna ofta och noggrant. Håll avstånd. Det här är det viktigaste vi kan göra för att förhindra smittspridningen och få ner den, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Inga stora påskfiranden. Om fler följer de åtgärder och rekommendationer som finns på plats, då kommer vi långt med att få ner smittspridningen. Det gäller också påskkärringar och påskharar.

påsk, påskris
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Undvik onödiga resor

Tidigare i veckan gav också statsepidemiolog Anders Tegnell en bild av hur påskfirandet bör se ut.

Tegnell fokuserade på resandet och menade att detta är något som bör hållas nere, liksom att man inte ska träffa några nya bekantskaper.

– När det gäller påsk är vi inne på att våra råd är som de var inför jul och inför sportlov. Tänk på att inte resa om det inte känns nödvändigt. Om man reser, res så säkert som möjligt. Se till att inte träffa nya människor på det stället man reser till, utan hålla sig i sin lilla bubbla, sa Anders Tegnell då under en pressträff.

Hur tänker du fira påsk? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required