Stefan Löfvens svar till Donald Trump – efter hårda kritiken: ”Ingen anledning att…”

Donald Trump bad Stefan Löfven om hjälp för att få honom att agera i fallet kring ASAP Rocky.

Så blev inte fallet, vilket fick den amerikanske presidenten att ge Löfven stenhård kritik.

I en intervju med Allehanda svarar statsministern på kritiken – och säger att han inte lägger sig i det svenska rättsväsendet.

Den amerikanske rapparen ASAP Rocky häktades, misstänkt för misshandel i centrala Stockholm de 5 juli. Sedan dess, i väntan på den stundande rättegången, har Sveriges rättssystem har hamnat i fokus världen över.

Rapparen ASAP Rocky åtalad

I förra veckan, tre veckor efter rapparen frihetsberövades, valde USA:s president Donald Trump att agera. Trump ringde upp statsminister Stefan Löfven (S) och försöka påverka fallet.

Bildkälla: Wikipedia

Det gav däremot ingen effekt. Stefan Löfven har tidigare berättat att han då förklarade för den amerikanske presidenten att han inte kunde lägga sig i rättsprocessen och att alla är lika inför lagen i Sverige.

Donald Trumps kritik mot Stefan Löfven

I samband med att ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, åtalades i förra veckan riktade Trump hård kritik mot Löfven.

”Väldigt besviken på att statsminister Stefan Löfven inte kunnat agera. Sverige har svikit det afroamerikanska samhället i iUSA. Jag har sett filmerna på ASAP Rocky, och han blev förföljd och trakasserad av bråkmakare”, twittrade Trump och fortsatte:

”Ge ASAP Rocky sin FRIHET. Vi gör så mycket för Sverige men det verkar endast som om det går åt ena hållet. Sverige bordy fokusera på sina egna verkliga problem med kriminalitet”.

Stefan Löfvens svar

Och nu väljer Stefan Löfven att kommentera samtalet med Donald Trump.

Stefan Löfven. Foto: Sören Andersson/TT Nyhetsbyrån

I en intervju med Allehanda säger han att han hade ett bra samtal med den amerikanske presidenten.

– Men jag var väldigt tydlig med att det svenska rättsväsendet inte är förhandlingsbart, det är ett oberoende rättsväsende och det spelar ingen roll vem som ringer eller twittrar, säger Löfven till Allehanda och bemöter kritiken:

– Jag har ingen anledning att gå i dialog med Trump om det här,

Löfven: ”Jag är stolt”

Fallet kring ASAP Rocky har uppmärksammats i hela världen. I USA har behandlingen av rapparen mött stor kritik, men Stefan Löfven tror inte att människors bild av Sverige kommer påverkas av den amerikanska kritiken.

– Jag är stolt över att vi har ett rättssystem där en statsminister inte kan påverka ett rättsfall, säger Stefan Löfven till Allehanda.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!