Stefan Löfvens ”tabbe” på Nobelbanketten – mitt framför ögonen på kungen, enligt uppgifter

Ett felsteg – av självaste statsministern.
Det blev årets lilla tabbe på Nobelbanketten, enligt uppgifter till Svensk damtidning.

Någonting brukar ju alltid bli överskrivet som ”tabbar” under Nobelfesten. Det kan hända vem som helst, och förra året var det en stackars servitör som ”drabbades” när han råkade tappa en bit mat på en av gästerna…

Nu är det självaste statsminister Stefan Löfven som ”anklagas” för att ha stått för en mindre tabbe på årets festligheter.

Nobel 2019 – fest i Stadshuset

Nobelbanketten 2019 bjöd som vanligt på en hel del fina kläder, intressanta tal från pristagarna, småprat mellan de prominenta gästerna och framför allt – ett storslaget firande av vetenskapen.

På tisdagen 10 december hölls traditionsenligt årets firande i Stockholm. Först var det dags för prisutdelningar i Konserthuset med kungafamiljen närvarande – sedan den stora banketten i Stockholms stadshus.

Och då handlar det förstås om en hel del etiketter att hålla reda på. Det förbereds in i det sista med dukning, matförberedelser och annat. Listan över var gästerna ska sitta skickas ut i god tid till media under Nobeldagen.

Men trots detta så kan småtabbar uppstå. För många år sedan uppmärksammades exempelvis hur dåvarande statsminister Göran Persson (S) talade i mobiltelefonen mitt under banketten – något som anses vara ett etikettsbrott.

Nu ”anklagas” nuvarande statsminister Stefan Löfven för en egen liten fadäs under årets bankett.

Det är tidningen Svensk damtidning som har talat med källor som menar att statsministern hade problem att hitta sin sittplats vid honnörsbordet.

STOCKHOLM 20191210 Karen S. Kantor och statsminister Stefan Lˆfven under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Statsministerns fru Ulla Löfven blev sjuk och tvingades tyvärr ställa in sin medverkan under kvällen. Stefan Löfven hade Karen S. Kantor, partner till fysikpristagaren William G. Kaelin Jr, som bordsdam och tillsammans skred de in i Stadshuset.

Nobeltåget med alla kända gäster är mycket långt och det sker enligt strikta regler när de ska paradera in till sina platser. Därmed uppstår ett långt tåg, och tar man ett steg fel, ja då märks det nog.

Efter att Löfven och Kantor kommit nedför trappan i Stadshuset ska förvirringen ha uppstått, enligt Svensk damtidnings uppgifter.

Statsministern ska ha gått fel, och tog vänster i stället för höger vid honnörsbordet.

– Han tog helt enkelt fel sida av det jättelånga honnörsbordet, säger en källa till Svensk damtidning om uppgifterna som inte har kommenterats ännu av statsministern själv.

Då tvingades statsministern till en snabb manöver, och tog med sig sin bordsdam och fick gå lite emot strömmen i den långa raden av människor som paraderade in, innan de hittade rätt vid bordet där även kung Carl XVI Gustaf tog plats.

STOCKHOLM 20191210 Evi Heldin och Kung Carl Gustaf under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Till slut kom de alltså till sina rätta platser och det är ju huvudsaken! Samtidigt är det alltid intressant att höra om de små ”tabbarna” som ofta uppstår på Nobelfesten – ibland framför kameran, ibland bakom. Och det är ju inte hela världen, så klart!

Dela gärna vidare om du håller med.

TV: Kungen genom tiderna