Stefan Löfvens vrede – efter dödshoten mot Folkhälsomyndigheten: ”En gräns har passerats”

Folkhälsomyndigheten vittnar om en ökad hotbild mot sina medarbetare.

Uppgifterna får statsminister Stefan Löfven att reagera med vrede, skriver TT.

Det var under torsdagen som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berättade om hur hoten och hatet mot myndighetens personal har eskalerat.

Flera medarbetare är i behov av polisskydd och polisen utreder dödshot. Samtidigt har säkerheten skärpts med vakter i Folkhälsomyndighetens lokaler.

– Det började redan i våras och då, precis som nu, är mycket riktat mot våra talespersoner. Men det har eskalerat och vi känner av det här dagligen, sa Johan Carlson till TT enligt SVT.

Enligt Johan Carlson är offentliga talespersoner, som statsepidemiolog Anders Tegnell och avdelningschef Karin Tegmark Wisell, särskilt utsatta. Men även andra medarbetare, liksom anhöriga till personalen, har varit utsatta för den uppblossade hatstormen.

anders tegnell
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Simon Samuelsson / TT

Stefan Löfvens vrede

Uppgifterna får nu landets politiker att sätta ner foten och reagera kraftfullt.

”Att medarbetare hos Folkhälsomyndigheten dödshotas och behöver polisskydd fyller mig med vrede”, säger statsminister Stefan Löfven till TT enligt Aftonbladet.

Löfven lyfter flera exempel på hur hatet har ökat mot människor som rapporterar om den pågående coronapandemin. Statsministern slår fast att det har gått alldeles för långt.

”En gräns har passerats när människor som utför sitt jobb och ytterst arbetar med att värna liv och hälsa under en pandemi utsätts för detta”, säger Stefan Löfven.

stefan löfven
Foto: Jonas Ekströmer / TT

”Helt förfärligt”

TT har talat med flera andra partiledare, som liksom Stefan Löfven reagerar kraftfullt på uppgifterna.

Såväl Annie Lööf (C) som Ebba Busch (KD), Nyamko Sabuni (L) och Nooshi Dadgostar (V) konstaterar att det är oacceptabelt och att uppgifterna måste tas på allvar.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kräver att de skyldiga döms, och menar att hoten och hatet är ett problem för demokratin i landet.

”Detta är helt förfärligt. Ingen ska utsättas för hat och hot, varken vanliga människor eller offentliga personer på myndigheter och i politiken. Det är ett växande demokratiskt problem med hot och hat och det privata priset kan bli för högt för att utföra de viktiga uppgifter som till exempel Folkhälsomyndigheten ansvarar för”, säger Kristersson till TT.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);